גינה שמעבדים אותה בשמיטה

השאלה: שלום כבוד הרבנים, אני חוזר בתשובה ובא ממשפחה שלעט לעט מתקרבת ליהדות אך לא מוכנה להיכנס לעול המצוות באופן מלא עדיין. הוריי גרים בזכרון יעקב ויש להם גינה מאוד גדולה (מעל חצי דונם) ומגדלים שם כ15 עצי פרי ועשרות של סוגי יאקות במשך כל השנה. יש גם מדשאה די גדולה ופרחים בפזורה בכל הגינה. אמא שלי עושה את כל העבודות בגינה ולאחר נסיון לשכנעה היא לא מוכנה לקיים את הלכות השמיטה כפי שנ אך בשנת השמיטה הבעל"ט. לאחר לימוד של נושא היתר המכירה ודיונים רבים עם רבותיי בנושא (הרב ינון מדר רב היישוב חמדת וראש המכינה הקדם צבאית חמדת יהודא, הרב שלמה כץ רב ומשפיע מאפרת, והרב נדב לוי מבית שמש) הגעתי למסקנה שכנראה הדרך היחידה למנוע איסורי תורה ודאיים היא לעשות היתר מכירה לשטח הגינה בבית. אני יודע שזה ממש לא לכתחילה ואני משתדל כל הזמן לקרב את משפחתי לתורה אך כפייה עליהם בעת הזאת רק ירחיק אותם לצערי. אני גפ מודע לבעייתיות של עבודת יהודים בקרקע גם לאחר היתר המכירה כאשר מדובר באיסורי דאורייתא לפחות לרוב השיטות אך היות ומדובר כאן על שעת הדחק ומצב של דיעבד, וממילא השמיטה בימינו היא דרבנן כמדומני שאולי יש מקום להקל בכך בשעת הדחק ולהתבסס על הדעות יחידים שלא אוברים עבודה בקרקע לאחר המכירה. האם ניתן לעשות דרככם את היתר המכירה או לקבל ייעוץ על איך ניתן לעשות זאת על מנת שאוכל להצילם מן העבירה, לקיים מצוות כיבוד אב ואם ועדיין להגיע לביתם כפי שאני נוהג בשבתות על מנת להכניס קצת יהדות ותורה לבית, ובכדי שלא יכשילו חס ושלום אחרים ביאקות ופירות שנעשו בהם עבירות בשנת השמיטה. בכבוד רב, סקוט רוזנברג

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ד סיון תשפ"א 20:00

בס"ד

שלום וברכה

יישר כח על הרגישות שאתה מגלה לעניין המצב המורכב שחלק מהמשפחה חזרה בתשובה וחלק עוד לא.

אם אמך תזרע ותשתול עדיף לעשות היתר מכירה לגינה ובייחוד שיש שם 15 עצים וכן ירקות רבים (כמבואר במכתב).

רק הרבנות הראשית יכולה לעשות היתר מכירה, ועל כן יש לפנות לרבנות הראשית ולבקש טפסים, לא כדאי לציין זה גינה אלה חלקת אדמה שמעבדים אותה, בדרך זו תוכלו לקבל שטרות למכירה, ואי"ה הדבר יסתדר, אולם אם לא יסתדר אנא פנה שוב ונראה מה אפשר לעשות.