האם היה אוכל בשביעית

השאלה: האם היה מחסור בירקות אם קיימו שביעית כדינה ? שהרי אם מקיימים שמיטה ואסור לזרוע והירקות בד"כ צריכים זריעה מחודשת וגם אלו שלא - יש איסור ספיחין וא"כ האם נכון לומר שבשנה שביעית לא אכלו ירקות - אשמח לפירוט של סוגיא זו כלומר תיאור מצב של קיום שנת שמיטה כתיקנה ללא הסתמכות בהיתר מכירה או אוצר או יבול חו"ל

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ו חשון תשפ"ב 16:33

בס"ד

שלום וברכה

ברור שהיה רעב בארץ בשביעית ובייחוד לאחר גזרת ספיחין. וכן מבואר בירושלמי (שביעית ט, ו) שהיו קונים רק ממקום אחד, גינתא דסיסרא. ומשמע שלא היה ירק. וכן בתוספתא (אהלות פי"ח) על הדיון לפני אלכסדר מוקדון שברחו ואותה שנה שמיטה הייתה ובזה היא לישראל אוכל. ועיין פתיחתא דאיכה רבה (פי"ז) על הפסוק ונגינו שותי שכר. ובירושלמי שביעית פ"ו ה"ד, שלא היה ירק אלא בשר ואפילו מי שביקש ירק לא נתנו לו. בתקופת רבי אסרו ייבוא ירקות לא"י.

ברור לכל שהיו תקופות שהיה רעב גדול בארץ ישראל בשנות השמיטה.