האם הפעלת מזגן שהמים היוצאים ממנה משקים את הגינה מותרת בשמיטה?

השאלה: שלום, מתחת לבניין שלנו גדל עץ אבוקדו. צנרת הניקוז של המזגן שלנו מגיע בדיוק לרגלי העץ, מה שמאפשר לעץ לגדול מהר וטוב - בחורף הוא מקבל גשם, ובמהלך כל הקיץ, מי מזגן. יצויין שהעץ גדל על בסיס מי מזגן מתחילת שתילת הגרעין אבוקדו באדמה. האם ניתן להשאיר את המצב כך בשנת השמיטה? מצד אחד מעולם לא הפעלנו את המזגן על מנת להשקות את העץ. מצד שני, ניחא לנו שהעץ מושקה. אם נדרש לשנות את מיקום צנרת המזגן, האם יש משמעות לגודל המאמץ הנדרש עבור זה? (עלול להיות מסובך להזיז את הצינור, ולהביאו למקום שלא יטפטף על ראשי הנכנסים לבניין) תודה רבה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו אב תשפ"א 9:06

שלום

הפעלת המזגן אינה פעולה חקלאית , וניכר במעשה זה שהמטרה אינה חקלאית ולכן אף שתוצאה מכך הגינה מושקת אין בכך בעיה.

דוגמה כעין זו יש בירושלמי ונפסק ברמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק א הלכה יז
'היתה בהמתו עומדת בתוך שדהו מלקט ומביא לפניה, שבהמתו מוכחת עליו, וכן אם היתה שם כירתו מלקט הכל ומדליק שכירתו מוכחת עליו'.

כלומר שמותר לנכש את השדה שניכר שהמעשה הוא לתועלת אחרת שאינה חקלאית , ה"ה כאן מותר להפעיל את המזגן אף שע"י כךהגינה מושקת כי ניכר שהמעשה הוא לצורך אחר

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי