הוצאת פרחים ועלים כמושים

השאלה: שלום וברכה, שתי שאלות בבקשה: א. יש לנו אדניות נקובות (עם כלי מתחת) בחצר, מונחות על אבנים משתלבות, חלק מהפרחים הם חד עונתיים ונבלו לחלוטין, האם מותר לי להוציא אותם? הם פוגמים ביופי של האדנית. ב. לגבי עציץ בתוך הבית, הוא נקוב עם צלחת מתחת, חלק מהעלים שלו כמושים בחלקם, כך שיש להם חלקים חומים ויבשים האם מותר לגזום אותם? תודה רבה אורי אהרן

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"א כסלו תשפ"ב 19:42

בס"ד

שלום וברכה

א. אם זה פוגע בנוי והם נבלו לחלוטין אפשר לעקור, אבל להשתדל להוציא כשהאדמה לחה כך שלא יהיה הפיכת אדמה, אלא הוצאה בלבד. האיסור בהוצאת קוצים הוא כאשר מתקן לזריעה (עיין פ"א הי"ד), אבל לפי הנכתב אין כאן הכנה לזריעה כלל ועל הוצאת היבש עיין שם הט"ו שמותר להטמין ולהוציא דברים שלא מצמיחים.

ב. אם זה בתוך בית אפשר להוריד את העלים החומים שאינם נראים טוב, אפילו לשתול בבית ומצע מנותק התירו בודאי הסרת עלים רעים כדי ליפות את הצמח הדבר מותר. וכידוע הגרש"ז אויערבאך אמר שיש אוקמי לנוי.