החתמת בעלי חנויות

השאלה:

שעשלום וברכה א. שאלתי בעבר את הרב לגבי הסתירה לכאורה בין תשובתו לגבי יין שלא ביערוהו במועד שם נשמע שהירקנים אינם שלוחי בית דין לבין ההוראות הרשמיות באתר שמחייבות שהירקן יהיה שליח בית דין. הרב חילק לי בין חנויות שמוכרות יין שהן מוכרות גם דברים שאינם קדושים בקדושת שביעית, לבין ירקנים המוכרים רק ירקות ופירות שביעית. ברצוני להוסיף ולהקשות שאיני מבין אם כן למי נועדו ההוראות לירקן, והרי לפי רשימת החנויות שפרסמתם אין להבנתי אפילו חנות אחת שלא מוכרת עוד מוצרים שלא קדושים בקדושת שביעית כגון נייר טואלט ומוצרים סגורים, וגם אם יש שם איזו חנות שמוכרת רק פירות וירקות, הרי אתם בעצמכם מוכרים להם יבולי שישית, וכן היתר מכירה בירקות מסויימים ובגבולות עולי מצרים, שבהם אין קדושת שביעית, וכמו כן הם מוכרים פרות שבחודשים הקרובים הם ללא קדושת שביעית. אם כן על אלו ירקנים מדובר שם (אני מניח שגם למוקדי המשלוח יש סחורת שישית וכו')? כמו כן, איני מבין את הרציונל, אם אתם סבורים שמי שמוכר פרות שביעית צריך להיות שליח בית דין, מדוע צורך זה אינו קיים אם הוא מוכר גם דברים נוספים? כמו כן, איני מבין איך תותר המכירה אם הוא אינו שליח בית דין משתי סיבות: א. במכירת הפרות לגוי עיקר ההסתמכות שלכם (ע"פ מאמרים שמפרסמים באתר שלכם) היא על כך שההפקר בשמיטה הוא גם לגוים, וכיוון שהפרות כשהם ברשות בעית הדין עדיין מוגדרים כהפקר, א"כ ההפקר מחייב\מאפשר חלוקת הפירות לגוי. אמנם אם הפרות אינם ברשות בית הדין אלא בבעלות החנווני (כמו שכתבת בתשובתך הנ"ל [ולכן הפרות חייבים בביעור] והסברת לי שהתכוונת לחנויות שמוכרות גם דברים שלא קדושים בקדושת שביעית, שכאמור הן כל החנויות)[בשיחה עם אחד המוכרים הנ"ל, אכן אישר שהפרות אינם הפקר אלא הם בבעלותו וגם אמר לי שלא חתם על שום מסמך שהוא בענין שליחות], אם כן הן אינן הפקר ועיקר הקולא עליה הסתמכתם נופלת לכאורה. ב. וזו קושיא יותר חזקה, אם כן, איני מבין את כל הצביון של האוצר הבית דין. שהרי מהות האוצר היא שהפרות הם ברשות בית הדין והוא מחלק אותם כפי ראות עיניו. אמנם כאן קורה משהו אחר: הפרות נמכרים לבעלי חנויות והם שלהם. אם כן כשהלקוחות קונים מהם את הפרות שבבעלותם לא מתקיימת כאן כלל לכאורה חלוקה על ידי בית דין. אלא מכירה על ידי גורם פרטי (וגם אם נקבל שאין כאן איסור סחורה כי התשלום הוא על ההוצאות, אבל אנחנו מחפשים כאן צביון של אוצר בית דין, ואיך צביון זה מתקיים שמחלק הפרות הוא הבעלים של הפרות ואינו בית הדין או שלוחו) ב. כתבתי בעבר לרב על חנות שמעלה מחירים, והרב כתב לי לדווח. כך עשיתי ודווחתי ביום יז תשרי. חזרו אליי בכג תשרי והבטיחו לטפל. ביום שישי כה תשרי המחירים עדיין היו יקרים. התקשרתי מיד לדווח, ואמרו לי שהמשרד סגור. ויחזרו אליי ביום ראשון. עווני היה שהתקשרו אליי כשהייתי במנחה. התקשרתי שוב ואמרו שיחזרו אליי. בקיצור לא אלאה את הרב בפרטים. העובדה היא שהחנות העלתה מחירים כבר ב-ח תשרי ב-כה בתשרי עדיין המחירים נותרו יקרים בעינם. למרוטת דיווחים חוזרים ונשנים שלי. (מאז שבת לא הלכתי שוב לבדוק). אשמח לדעת האם יש ל'אוצר הארץ' מנגנון פיקוח. כמו כן, הייתי מציע ל'אוצר הארץ' להנחות את הפקידות, שאם מישהו מדווח על חנות שמעלה מחירים, אז הם צריכים לרדוף אחריו ולא הוא אחריהם. שהרי ל'אוצר הארץ' יש יותר אינטרס שבירקות שהם מפיצים לא תהיה סחורה אסורה (וכן חלק מהכסף שאצל המוכר קדוש בקדושת שביעית), ולי בתור אדם פרטי אין אינטרס (שאני יכול לקנות ירקות בחנויות אחרים ואם אני קונה בחנות זו מוצרים אחרים אני מקפיד לא לקבל עודף מחשש דמי שביעית), וכל הסיבה שהשקעתי בזה מזמני היה כי אכפת לי. תודה רבה-רבה ויישר כח

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ט תשרי תשפ"ב 10:30

בס"ד

שלום וברכה

יישר כח על ההערות.

א. לגבי היין, בשמיטות שעברו לא היה יין של אוצר הארץ, אלא יינות מיקבים אחרים, שאין לנו כל אחריות כלפיהם, ואינני יודע האם הוחתמו או לא, ולכן אמרתי שצריך לדעת אם בעל החנות קנה את היין או שהוא שליח בית דין. כפי שכתבתי לאוצר הארץ לא היה יין והוא לא החתים את בעלי החנויות, כך שאין לי ידע בעניין החתמות מוכרי יין.

ב. החנויות של אוצר הארץ כולם חתמו על שליחות של אוצר הארץ, כמו כן מתחילת השמיטה היו ביקורי השגחה בחנויות, לפחות פעמיים בתקופת החגים, כמו כן מאחרי החגים יהיו בכל חנות אי"ה לפחות פעמיים בשבוע מפקחים. אבל עדיין רצוי שאנשים ידווחו על הפקעת מחירי אוצר בית דין. (אמנם מספר חנויות בקשו להעלות מחיר ויועבר להחלטת בית הדין).

ג. אין לבעלי חנויות כמעט כסף קדוש בקדושת שביעית, רוב האנשים קונים בהקפה (אשראי וכו') וכן בהבלעה (פירות ודברים שאין בהם קדושת שביעית), כך שלא ידוע לי כמעט על כסף שיש בו קדושת שביעית.

תודה על השקעת הזמן והפעילות החיובית