היתר מכירה למשתלה

השאלה: שלום רב! אני אגרונום במשתלה יצרנית בענף הנוי (עציצים). תפקיד זה הוא משני אצלי ומשמש כהשלמת הכנסה בלבד ואוכל לוותר עליו אם אין ברירה (כרגע בדוקטורט). לרגל שנת השמיטה הבאה עלינו לטובה עולות השאלות הבאות. א) למיטב ידעתי בעל הבית אינו נוהג לעשות היתר מכירה היות וזה לא כל כך משפיע לו על המכירות, לרוב שומרי תורה פחות קונים בשמיטה גם ככה והמכירות יורדות ב30 אחוז. אוכל לבקש ממנו לעשות היתר מכירה אם הוא מעוניין שאמשיך לעבוד וסביר שהוא יסכים היות והוא מאוד מרוצה משרותיי. למי עלי לפנות על מנת להסדיר את ההיתר? ב) במידה ויש היתר מכירה עדין נוקף מצפוני. אולי אני חשיב כמסייע היות וחילונים יקנו עציצים וישתלו? ואמנם יכולים לשים בבית או במרפסת אך כנראה שזה לא הנפוץ... ג) האם ההיתר מכירה נכון במקום כזה? אולי לגבי ענף הנוי לא חשיב שעת הדחק? כמו כן ההיתר מציל פה את בעה"ב מאיסור אך למעשה כל הענף בנוי על פרטיים שקונים ועוברים על איסור בשונה מחקלאות למאכל?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ז סיון תשפ"א 10:22

בס"ד

שלום וברכה

א. מי שמבצע את היתר המכירה זו רק הרבנות הראשית, יש להם אתר אפשר לבצע דרכם.

ב. אין להתיר עציצי גינה, אבל עציצי בית בודאי אפשר להקל ולתלות שיתכן שישתלו בבית.

ג. באופן עקרוני לדעתי כדאי לבדוק במשרד החקלאות אפשרות לקבל דמי השבתה של המשתלה, ולא לעבוד כלל בשביעית בחממה זו שעיקרה לנוי  בגינה.