הפקר בחצר שמורה

השאלה: בס''ד. שלו'ם הרב. מכיון שלא חזרו אלי לשאלתי הנוספת ,אני שולח התכתובת : יש בחצר ביתנו גינה קטנה לעשבי נענע בזיליקום רוזמרין ונענע. תלינו פתק על הפקר העשבים והצורך לשומרם בקדושת שביעית, אבל כיון שהכניסה דרך הבית השארנו מספר נייד להתקשר ולקבל מידינו. באה אישה לא דתית ונתנו לה. ביקשה עוד והסברנו שנשארה כמות קטנה, וכשיצמח נשמח לתת. השאלות : 1. מותר למסור ללא-דתי עשבי שביעית , אומרים שישנם לא-דתיים שלא ישמרו למרות הדרכתנו ? 2. אפשר למנוע ממנו לבקש 'הכל'. סוף סוף זה הפקר ? 3. הזהרנוה לאחר יומיים שיש גם בעיות תולעים בנענע וכו' האם עברנו על לפני עור (תרי עברי נהרא, כי רק מידנו ניתן לקבל ?) ? וכשאלה 1 האם די ליידע בזה ? תודה רבה! להלן תשובתו של רבני מכון התורה והארץ: שלום 1. הגידולים הם הפקר ואין למנוע מאחרים לקטוף אפילו שנשארת כמות קטנה . אם הרצונכם הכמות הקטנה אתם יכולים לקטוף לצוככם. (אך אסור למנוע מאחרים מלקטוף) 2. אין מניעה מלאפשר לאינו שומר מצוות מליטול (הרי נוטל לאכילה ואם יפסיד אין זו באחריותנו) 3. כמו כן ירקות עם חשש חרקים,ראוי לידע שצריך בדיקה .אך אינכם מוסרים כלל אלא הוא נוטל מן ההפקר, כמו כן אך אין כאן מסירת דבר האסור (כטרפות) ואין כאן בעיה של לפני עיוור שהרי יכולים לתקן את המאכל ע"י בדיקה. בברכת התורה והארץ בס''ד. תודה רבה. א. כתבתם '' אך אינכם מוסרים כלל אלא הוא נוטל מן ההפקר,'' אמנם הלכתית זה הפקר, אך כיון שהמעבר דרך הבית אז באופן מעשי אנחנו קטפנו ומסרנו, האם התשובות 1,2,3 משתנות בעקבות זה ? ב. לוודא שהבנתי : אם לא-דתי פונה, האם עלי להתנות קבלה בשמירת קדושת שביעית או רק ליידע ? תודה ויישר כח !

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג חשון תשפ"ב 13:19

בס"ד

שלום וברכה

א. גם אם קטפתם ומסרתם לא עברתם על איסור, והירקות נשארו הפקר מכיוון שלא זכיתם בכך, ואתם יכולים לתת לאישה אחר שאמרתם לה עיקרי קדושת שביעית. כשם שאנו מוכרים בשר ליהודי שאינו שומר מצוות למרות שיתכן שהוא יבשל עם חלב. אבל יש להודיע. התשובות נשארת כמו שנכתבו.

ב. יש רק ליידע את המקבל על קדושת שביעית.

שבת שלום