חיוב תרומות מעשרות בגידולים בחממה במצע מנותק , וכן מה הדין בשמיטה

השאלה:

כיצד מעשרות מתוך חממה במצע מנותק, וכן מה הדין בשמיטה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב תמוז תשפ"א 12:57

שלום

לגבי תרו"מ:

הגדל בעציץ לא נקוב חייב בתרו"מ מדרבנן

הגדל בתוך בית נחלקו בזה הרמב"ם והראב"ד לכן יש להפריש בלא ברכה

הגדל בעציץ לא נקוב בתוך בית (או חממה) מפריש בלא ברכה .

לעניין קדושת שביעית:

הגדל בעציץ לא נקוב אין התייחסות מפורשת , מקובל לומר שחייב מדרבנן בקדושת שביעית כפי מעמדו לעניין תרו"מ.

הגדל בתוך בית ,הירושלמי נשאר בספק אם יש חיוב שביעית בגדל בתוך בית ומספק אנו נוקטים שיש קדושת שביעת ויש להפקירם.

הגדל בעציץ לא נקוב בתוך בית (חממה) יש כאן ספק דרבנן אם חייב קדושת שביעית ולכן נוקטים שאין קדושת שביעית במקרה זה. ואכן יש להפריש תרו"מ מספק ומפרישים גם מעשר שני וגם מעשר עני מספק (אומרים בצורת תנאי) ומחללים על מטבע ואין נותנים לעניים

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי