טיפול במטע מנגו צעיר בשמיטה

השאלה: שלום, יש לי מטע מנגו צעיר (בן חודשיים) בבקעת הירדן (מבואות יריחו). אני רוצה להשמיט בפשטות, שנה הבאה בכל מקרה אין פרי אבל גם בשמיטות הבאות שיהיה פרי אני רוצה לקיים שמיטה כפשוטה ולהשמיט את המטע. לקראת שנה הבאה, אתאר את הדברים שיש לעשות במהלך השנה ואשמח ללמוד מה מותר ומה אסור: • השקיה – צורך קיומי של העץ. בחודשי הקיץ ימים מעטים ללא השקיה יגרמו לעץ למות. מעבר לעצם ההשקיה בדרך כלל יש גם בעיות במערכת ההשקיה שדורשים עבודות תיקון במערכת ההשקיה. • דישון – אצלנו הקרקע לא ממש מתאימה לגידול מנגו שכן בגלל שיש אחוז גיר גבוה בקרקע העץ לא מסוגל לקלוט את יסודות ההזנה כראוי בעיקר בכל הנוגע למיקרו-אלמנטים וביחוד ברזל. לצורך כך יש צורך בדישון מיקרואלמנטים באופן רציף כמעט כל השנה, בלי דישון רציף העץ ייפגע. כמו כן האם כאשר מדשנים בברזל מותר להזמין תמיסה מורכבת עם כל חומרי ההזנה או שחובה להפריד ולהזמין רק מה שממש קריטי למניעת פגיעה. כמו כן אני משתמש בפיקוד ובמשאבות חשמליות שנשלטות מהפלאפון (מערכת של חברת טל גיל). האם עדיף למלא את מיכלי הדישון ולכוון את המחשב לפני השמיטה כמו שעושים עם תאורה בשבת או שאין לזה משמעות? (זה לא יחזיק לכל השמיטה אבל יעזור לחודשים הראשונים). • עשביה – יש צורך לרסס עשביה בשביל שלא תגדל סביב העצים ותפריע להם. אינני יודע את מידת הנזק שתהיה לעץ אם לא ארסס, אני משער שבעצים בוגרים אין נזק וייתכן שגם בצעירים אך ייתכן שבעצים צעירים יכול להיווצר נזק שכן העשביה מתחרה עם השורשים של העץ ופוגעת בהם. מעבר לזה במידה ולא ארסס במוצאי השמיטה יהיה עלי להשקיע המון עבודה בלנכש את כל העשביה שתגדל במהלך השמיטה. • תמיכת עצים – מכיוון שמדובר בשתילים צעירים הם נתמכים על ידי קשירה לבמבוק עבה. במהלך השנה יש צורך לפעמים לבצע תיקונים כגון לקשור עצים שנפתח להם הקשירה, לתקן את מיקום הקשירה לבמבוק או את מיקום הבמבוק כולו וכדומה. • ריסוס מזיקים – במהלך השנה ובעיקר באביב עלולים להופיע מזיקים בעצים כדוגמת תריפסים, במידה ויופיעו יש צורך לרסס את העלווה של העצים בשביל להשמיד את המזיקים. יש צורך גם להתמודד עם נמלים ולפזר להם רעל כי הן מביאות מזיקים (כנימות עלה) לעצים. • קיטום– לצורך בניית העץ כראוי מבצעים קיטום לאחר כל גל צימוח. במהלך השנה יש 2 גלי צימוח עיקריים – באביב ובסוף הקיץ. לגבי גל הצימוח בסוף הקיץ, ייתכן שניתן לבצע קיטום מעט לפני השמיטה ואז אין לי בעיה (אשתדל מאוד לעשות כך, זה תלוי בכמות הצימוח לפני השמיטה), גם את גל הצימוח של הקיץ הבא אוכל כנראה לקטום לאחר השמיטה, אך יש גל צימוח נוסף באביב הבא אותו לא אוכל לבצע לפני או אחרי השמיטה. לדברי המדריך אני חייב לקטום בשביל שהעץ יהיה חזק כשיהיה בוגר ויוכל לשאת כמות פרי. אי קיטום יגרום להפסד הצימוח שגדל בשנה זו שכן אצטרך לבצע לאחר השמיטה קיטום למה שכבר גדל באביב שלפני ולתת לעץ להתפתח מחדש ממקום נמוך יותר.

התשובה

אגרונום יהודה הלר | ז' תמוז תשפ"א 20:08

שלום וברכה,

ישר כח על המאמץ לקיים את מצות ישוב הארץ וקיום השמיטה בהידור.

לגבי הטיפול בשמיטה במטע:

1. השקיה: ניתן להשקות כפי המקובל לקיום העצים. עדיף במידת היכולת להשקות בתדירות נמוכה ולצמצם את מספר ההשקיות (ולהגדיל כמות). ניתן לתקן תקלות מים בשמיטה.

2. דישון: דישון לצורך קיום העץ ניתן לבצע גם בשמיטה. אם יש חוסר במיקרואלמנטים בקרקע גירנית ויש חשש נזק, ניתן לדשן. אין צורך להפריד וניתן לתת תמיסת דשן של מיקרואלמנטים כדוגמת קורטין. מה שניתן לדשן מראש כדוגמת דישון חנקן, זרחן ואשלגן כדאי לבצע לפני השמיטה כדי להקטין את הצורך בדישון בשמיטה.

3. עדיף למלא את מיכל הדשן ולכוון מה שניתן לפני השמיטה, אך כפי שציינת זה יעיל לתקופה קצרה.

4. עשבייה: יש לטפל בעשבייה בסדר העדיפות הבא:

 - יש לטפל בשישית במה שניתן, כדוגמת ריסוס עשבייה רב שנתית .

- בשמיטה יש לרסס מונעי הצצה לפני הגשמים.

באם עדיין יש עשבייה שפוגעת בעץ, יש לרסס קוטלי מגע ובעדיפות אחרונה ניתן להשתמש במכסחת או בחרמש מוטורי.

5. תמיכת עצים נועדה למניעת נזק מהעץ ומותרת. כמובן, מה שניתן להקדים לשישית.

6. טיפול כנגד מזיקים הפוגעים בעץ או בעלווה מותר גם במהלך השמיטה. ניתן לטפל בריסוס אך ישנה עדיפות לשימוש בפתיונות או במלכודות וכן לחומרים המוגמעים דרך ההשקיה כדוגמת קונפידור.

7. קיטום: קיטום היא מלאכה בעייתית היות והיא דומה לזמירה האסורה מהתורה. כפי שציינת גם לדברי המדריך, לא יגרם נזק לעצים אלא שיהיה צורך לקטום את הצימוח החדש לאחר השמיטה. לכן, אין להתיר זאת בשמיטה. במידה ותהיה שבירה של ענפים במהלך השמיטה יהיה ניתן לגזום מתחת לנקודת השבירה כדי למנוע נזק.

היות וחוסר קיטום יגרום לפריחה וחנטה, מומלץ להתייעץ עם המדריך ולרסס ג'יברלין בסתיו בשמיטה למניעת פריחה ויבול שעלול לפגוע בעצים.

ברכה והצלחה