טיפול בעציץ נקוב בגינה בשביעית

השאלה: שלום לרב, יש לי כמה שאלות לגבי עציץ התותים שלי בשנת השמיטה: א. העציץ נקוב, ונמצא בקו ישיר מעל אדמת הגינה, אך לא נוגע בה. אין גג מעליו. כרגע הוא נמצא בשטח גינת הירק שלי ומושקה באופן אוטומטי ע"י מחשב. כעת שאר גינת הירק התייבש ואני מעוניינת להפסיק להשקותה, אך עציץ התותים הוא רב שנתי ואני מעוניינת שימשיך להצמיח. האם מותר להעבירו לאזור אחר בגינה שמושקה אף הוא ע"י מחשב, אך בתדירות יותר נמוכה, ולחברו להשקיה במקום החדש? ב. לאחרונה צמחו בעציץ התות כמה עשבים המשתלטים עליו, ולעניות דעתי מאיימים על קיומו. האם מותר לי לעוקרם? ג. בעונה זו הצמח מוציא שלוחות, מהן יצמח "הדור הבא" של התותים. אם השלוחה צומחת החוצה מהעציץ, האם מותר לי לכוונה חזרה לתוכו (אך לא להצמיד אותה לאדמה או משהו כזה)? והאם יהיה מותר לאכול את התותים שיצמחו מהשלוחות הללו? ואת התותים שייצאו מהצמח המקורי? תודה רבה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ב חשון תשפ"ב 11:00

ב"ה

שלום וברכה

א. קיימת בעיה להעביר עציץ נקוב בגינה ממקום למקום, אך ניתן להעבירו באופן שמורידים אותה מדרגתו, דהיינו להעביר אותו למקום אחר ולהעמידו על מצע מנותק, ובאופן שגם העלים לא יהיו מעל האדמה.

ב. עשבים שמשתלטים על שיח התות שבעציץ ומזיקים לו מותר להוריד אותם בחיתוך עליון.

ג.  ענף שיוצא מהעציץ ומפריעה למעבר מותר להחזיר אותו לעציץ, רק אם ידוע לך שהוא לא ישריש בעציץ.

ד. בהמשך לתשובה א', שהפיתרון הוא להעביר את העציץ למקום מנותק לגמרי, הרי שאפילו ענפים חדשים שיתחילו לגדול מאליהם בשמיטה לא יחול עליהם איסור ספיחין. לעומת מה שיצמח מהקרקע במצב הנוכחי יהיה אסור באיסור ספיחין.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב