ירקות ארץ ישראל בחוץ לארץ

השאלה: אני מזכיר את השאלה שלי: ברצוני לדעת, האם מותר לקנות ירקות המיובאים מארץ ישראל, הנמכרים בחו"ל (ברוסיה), בשנת שמיטה, דהיינו האם אפשר לסמוך שהם גודלו בהיתר מכירה. או שמא טעיתי בכתובת ובין כל הרבנים שלכם אין מי שיכול לענות על השאלה? בכבוד, אריה גלצ'וק

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ב ניסן תשפ"ב 0:22

בס"ד

שלום וברכה

מציאותית נמכרו בארץ ישראל במסגרת היתר מכירה כ 90-95% מקרקעות המדינה. שאר הקרקעות
חלקם הושבתו על ידי חקלאים, חלקם אוצרות בית דין שתוצרת זו לא מגיעה לשווקים הפתוחים וכמו
כן יש חקלאים נכרים. יש חלק מהחקלאים  שלא עשו גם היתר מכירה והירקות בהם הם ספיחים, לפי
הערכתי מדובר בכ- 2-3% מהאדמות וביחס כזה גם מהירקות .  בתי האריזה הגדולים לא מקבלים
תוצרת אלא א"כ היא של היתר מכירה. כך שאם אנו דנים על הייצוא גם שם אחוזי היבול שיתכן שיש
בו ספיחים הוא בערך 2-3% מהתוצרת.
אם אנו הולכים לפי רוב א"כ ודאי שיש רוב מוחלט של קרקעות של היתר מכירה, וכן רוב הירקות אין
בהם איסור ספיחים,  וממילא אין לחשוש לקנות בחו"ל ירקות תוצרת הארץ. אמנם יש פוסקים שיש
לחוש לקבוע, אבל בחו"ל בודאי שאי אפשר לדעת מהיכן הגיעו הפירות ולכן קשה להחשיבו כקבוע,
ויש ללכת לפי הרוב.
אלא שנשאלת השאלה האם יש חובה לאדם לקנות מתוצרת הארץ כשיש את הספק הקטן הנ"ל או
שיקנה את התוצרת של הנכרים בחו"ל. נראה שאין עדיפות לפירות א"י בחו"ל על פני פירות נכרים,
ואין כאן חיזוק מיוחד לחקלאי ארץ ישראל, מכיוון שהירקות הללו ימכרו לנכרים ולא תופסד חלילה
פרנסתם של חקלאי ארץ ישראל. מאידך נראה שאדם שבכוונה לא קונה מתוצרת הארץ שקיבלו
אישור לגדל על פי גדולי הפוסקים מאז חזרת היישוב היהודי, יש בזה הוצאת לעז על המתירים.
על כן נראה שאין חובה להשתדל לקנות את הירקות הללו ומאידך אין לאסור את קנייתם ואם הגיעו
לידך ירקות כאלו אתה יכול לקנות ולאכול.

חג כשר ושמח