מספר שאלות על שמיטה

השאלה: בס"ד כב' הרב ברכה ושלום. רציתי לשאול את חוות דעתו ההלכתית על השאלות הבאות הנוגעות לשמיטה: 1) בגינת ביתי ישנם צמחים עם פרחים המתפשטים. בתקופה האחרונה חלק רב מצמחים אלו התייבש, ופה ושם יש חלקים שהם צומחים היטב. שאלתי: האם מותר לי לגזום את אותם חלקים יבשים? יצויין שהסיבה המרכזית לגיזומם היא המראה הלא יפה שצמחים יבשים אלו יוצרים (חלק גדול מהם בחזית ביתינו). ברור לי, שפועל נלוה של גיזם זה מן הסתם ישפר צמיחתם של החלקים הטובים. 2) ישנם כמה צמחים הנמצאים בכלי, שמרוב שהם גדלו שורשיהם כבר יוצאים החוצה. האם מותר להעבירם לכלי גדול יותר על מנת לשמר את הצמח שלא ימות? האם זה משנה אם הצמח נמצא בבית/בחצר/בגובה בפרגולה/ עם צלחת מתחת? 3) בגינתי ישנם מספר עצי פרי שעל הגזע של הם מלמטה גדלים "חזירים". האם מותר להורידם? 4) צמחים הגדלים בעציצים וחלק מעליהם מתייבש ולא נראה יפה. האם מותר להוריד את העלים והענפים היבשים, אף שייתכן שפעולה זו תגרום לצמיחה טובה יותר של הצמח? 5) בגינתי ישנם צמחים רבים שביניהם גדלים כל מיני צמחים וקוצים. האם מותר להסירם? אם מותר - האם מותר לעקרם מן השורש? 6) יש בחצרי חלק שהוא דיק מעץ המונח בהגבהה של כעשרים ס"מ פלוס מינוס מהקרקע. על דיק זה היו מונחים עציצים. לקראת חג הסוכות הייתי צריך את המקום של הדיק לצורך הסוכה והזזתי את העציצים הללו משם. האם מותר לי כעת להחזיר את העציצים למקומם? אודה לכבודו על תשובותיו תבורך מפי עליון מש"ש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"א חשון תשפ"ב 22:55

ב"ה

שלום וברכה בתשובה לשאלותיך:

1. גיזום ענפים יבשים וחולים מותר, ובלבד שהגיזום יהיה במקום היבש, ולא בחיבור בין החלק היבש לחלק החי. שיהיה ניכר שאינו גוזם לצורך הצמחת האילן, אלא לצורך יופי.

2. מותר להעביר לכלי גדול רק אם הוא בתוך מבנה ומונח על צלחת.

3. אין להוריד "חזירים" אם לא ייגרם נזק לעץ בהשארתם.

4. מותר להוריד ענפים יבשים בעציצים אך רק את החלק היבש שבענף.

5. עשבים שגדלים בין צמחי התרבות בגינה, עדיף לרסס ואם אין הדבר אפשרי חותכים אותם חיתוך עליון. כאשר הדבר לא ניתן, אז תלוי במטרת ההורדה, אם זה לנוי הדבר אסור בכל מצב כי עקירת עשבים היא מלאכת הניכוש האסורה מדרבנן. אך אם ללא העישוב הצמחים ייפגעו ואין אפשרות פיזית לבצע בהם חיתוך עליון, מותר לעקור אותם מהשורש, כדין מלאכות דרבנן המותרות ל"אוקמי". אך אסור לבצע מלאכות גמורות לצורך נוי.

6. אם מדובר בהעברת העציץ הדבר יותר קל, כי משטח העץ (דיק) הגבוה מעל הקרקע בוודאי נחשב כדבר שמנתק את העציץ וכיוון שכך מדובר בעציץ שאינו נקוב, שהעברתו ממקום למקום בגינה מותרת, ובתנאי שאינו עושה כן לצורך הצמחה (למקום שיש בו יותר אור וכדו'). במקרה שלכם ניכר הדבר שמחזירים אותו בגלל פירוק הסוכה.

אך אם מדובר שהכניסו אותו הביתה בשל בניית הסוכה, הוצאתו מחדש מותרת לדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל,

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב