מצע מנתק בחנוך מיוחד

השאלה: אני מלמדת את תחום הגינון בבית ספר לחינוך מיוחד. אנחנו רוצים להערך לשנה הבאה מבחינת שמיטה: 1. האם מותר לשתול, לזרוע ולגדל צמחים בחממה? באיזה תנאים? 2. האם מותר לשתול, לזרוע, לגדל צמחים במתחם שיש בו סככה כמו ציליה ויש קירות משני צדדים של הסככה, ויש דשא סינטטי על האדמה? 3. האם מותר לשתול/ לזרוע צמחים בתוך כיתה סגורה ואח"כ להעביר אותם לשולחן או משטח מוגבה מחוץ לכיתה? 4. האם עדיף להמנע בכלל בעיסוק בתחום הזה בשנה הבאה? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג אדר תשפ"א 21:12

בס"ד

שלום וברכה

באופן עקרוני בבית (תחת קורת גג) ומעל למצע מנותק (ניילון) אפשר לשתול, אמנם אנו ממליצים שזה יעשה על ידי נכרי, אבל במקום צורך מתירים אפילו על ידי יהודי. אם הילדים צריכים זאת בגלל חנוך מיוחד והטיפול בהם, יש מקום להקל ככל צורך, אבל אם יש להם דברים אחרים ואינם צריכים את הפעולות הללו, עדיף שהם לא ישתלו. לפרוט השאלות:

1.2. מותר לשתול בחממה שיש לה גג בצפיפות 50% רשת צל, ועל הרצפה פרוס ניילון. דשא סינטטי שעובר דרכו מים לא מועיל. כמו כן צריך שיהיה מסביב ד' קירות לפחות בגובה של 80ס"מ. יכול להיות פלסטיק שקוף  או פלריג או כל חומר אחר. בין הדופן לגג אין צורך בסגירה .

3. למשטח מוגבה אסור להעביר, אלא א"כ יש ניילון על הרצפה שהוא מנתק. גם העברה זו מותרת רק לילדים בחינוך מיוחד, ולא לילדים רגילים.

4. כפי שכתבתי אם זה טיפולי ומועיל לילדים -יש לעשות הכל כדי להטיב עם הילדים, אם זה לא מועיל להם, ויש דברים אחרים להעסיק אותם בודאי שעדיף שלא יתעסקו בכך.