נטיעה לתפיסת קרקע

השאלה:

שלום כבוד הרב, ברצוני לברר שאלה בנושא שמיטה שיש לה משמעות מעשית ומיידית עבורי ולכן התשובה נדרשת לי בהקדם (בין השאר לצורך התחייבות לביצוע מכרז באדמות העיטם עבור מועצה מקומית אפרת ) אני עוסק בגאולת קרקעות ושמירתן מפני הכובש הערבי, בעיקר באמצעות נטיעות. חלק מהנטיעות הן על אדמות מדינה (ובכלל זה חלקן על אדמות קק"ל) וחלקן על אדמות "סקר". כולן באזור מגורי- אפרת. ברצוני לברר האם מותרת שתילה על אדמות אלו בשנת השמיטה. לא הייתי מעלה בדעתי שהדבר מותר עד שקראתי בשו"ת "ארץ חמדה" שהרב שאול ישראלי מתיר זאת (נוספות לשער ב', סעיף א' "שביעית באדמת הפקר וציבור" עמוד קא') על יסוד פסיקת הנציב והגרצ"פ. כל מעשי בהקשר הזה הם לשם המצווה בלבד ואין בדבר תועלת כלכלית או אישית. אינני מחפש "היתר" אלא באתי לבקש את אמיתתה של תורה. בתודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ו' טבת תשפ"א 13:59

בס"ד

שלום וברכה

יישר כח על כל מעשיך ופעלך, ויהי רצון שתצליח להציל אדמות ארץ ישראל מנפילתם בידי צר.

בדבר שאלתך לפי הנכתב, יש בכך הצלת אדמה ושמירתה בידי ישראל. לכן אפשר לטעת עצי סרק גם במקומות אלו. להרחיב את היריעה עיין בשו"ת נצר מטעי (סי' כח, מופיע באוצר החכמה) שם האריך והתיר נטיעות סרק לצורך עבודות ייעור (כשעלו עולים חדשים רבים מהגלות והיה מצב כלכלי קשה), וכן כל דבר צורך גדול, ובייחוד שיש במעשיך מ"ע (לרמב"ן, הוספות ד) שלא נעזבנה ביד אומה מהאומות, וא"כ איסור נטיעה שהוא דרבנן ובזה"ז אפשר להקל. עוד יש להוסיף את דברי החזו"א (תשובות וכתבים סי' לג, עמ' סז) שג"כ התיר חרישה כדי למנוע מהגויים להשתלט על הקרקע עיי"ש. ועיין בקטיף שביעית (פמ"ב עמ' 205) ושם הובא בשם הגר"מ אליהו זצ"ל שכל האפשרויות להקל הן נכונות כשאפשר, "אבל אם הקרקע תאבד חלילה מותר הכל ובלבד שהקרקע תשאר בבעלות יהודית".

על כן נראה שלאחר שנוסו כל האפשרויות האחרות לתפיסת הקרקעות (כגון: ריסוס, חריש בדיסק סגור, ועוד דרכים) אם אין אפשרות אחרת  אלא ע"י נטיעת עצי סרק, אפשר להקל ובלבד שבאמת כל מעשיך יהיו רק לתפיסת הקרקעות, ויהי שכרך רב מאת אדון הארץ.