ניסויים בשביעית

השאלה: שלום רב. אני עובד במכון וולקני כעוזר מחקר באחת המעבדות. במעבדה שלנו אנחנו חוקרים את צמח העגבניה. אנחנו מגדלים עגבניות (חלקן מוטנטיות וטרנסגניות), ואח"כ דוקרים אותן, מועכים, חותכים לצורך צילום במיקרוסקופ או לצורך הפקת זרעים או DNA. בכל אופן, לא אוכלים אותן. והנה, קרבה שנת השבע, ועלה בדעתי שכיוון שאמרו חז"ל "לאכלה" ולא למטרה אחרת, סביר שגם יאמרו "לאכלה" ולא למחקר. והשאלה היא אם יש קדושת שביעית בעגבניות האלה. א. האם יש קדושת שביעית בפירות שנזרעו מלכתחילה לא למטרת אכילה? ב. האם יש קדושת שביעית בפירות שגדלים בחממה על רצפת בטון? (אין באפשרותי לפרוס יריעות.) ג. כיוון שהמכון הוא ממשלתי, סביר לומר שכל האדמות הן בבעלות המדינה. האם מדינת ישראל מוכרת את כל קרקעותיה לגוי, בהסדר "היתר מכירה", כמו שהיא מוכרת את החמץ של המדינה? האם "היתר מכירה" פוטר אותי מקדושת שביעית? בכבוד רב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז סיון תשפ"א 11:02

בס"ד

שלום וברכה

לגבי ניסויים בשביעית, עיין בדברי הרמב"ם פ"א ה"ו, ובשבת הארץ פ"א ה"ו אות ג, שהתירו בדיקת זרעים בשביעית בכלי גללים (עיין פליקס עמ' 253, שהסביר את הניסוי בגללים), ומשמע שאדמה אסורה, כיוון שזו דרך זריעה באדמה.  אבל יש להוסיף שבדבר שאיננו דרך זריעה ולא לצורך אכילה, אפילו שזה בעפר יש להקל, מכיוון שמדובר בחממה  (צריך רשת של 50% חומר לפחות) על רצפת בטון, כפי שהקל בתורת השביעית (עמ' סה). ואפילו לדעות המחמירות בזריעה בעפר בבית יש להקל כשעושים היתר מכירה. על כן צריך לבדוק שבוולקני עושים היתר מכירה, הדבר חשוב מצד עצמו. ואם עושים אפשר להמשיך בבדיקות העגניות שאין בהן קדושת שביעית. שהן גדלות בעציץ בבית (רצפת בטון, אפלו ללא יריעות ניילון) ועשו שם גם היתר מכירה.

שבת שלום