סגירת הגינה בשמינית

השאלה:

האם דין ההפקר חל גם בשנה השמינית, או שיש רק קדושה על הפירות או שאין לחלק ופירות שביעית מלבד קדושתם חל עליהם גם חובת הפקר בשמינית ונפק"מ לענין כניסה לחצר או נטילה ללא רשות וכדו'.

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | ז' כסלו תשפ"ג 12:43

שלום

1. פירות שחנטו בשביעית - יש בהם עתה בשמינית קדושת שביעית.

2. לאור זאת עולה השאלה - האם חל גם דין הפקר השדה-הגינה למטרת קטיף הפירות, כפי ששאלת.

3. מצרף כאן מסקנה של מאמר שיתפרסם בגיליון אמונת עתיך הקרוב -

עד ראש-חודש כסלו:

דעת ה'חזון איש': יש להשאיר את החצר פתוחה לקטיף הפירות.

דעת הרב חיים קנייבסקי: אם יש הפסד לבעל הגינה מכניסת האנשים, הוא יכול למנוע מהם להיכנס, אך חייב לקטוף את הפירות ולהוציאם החוצה לשימוש הציבור.

מראש-חודש כסלו ואילך:

דעת ה'חזון איש': יש להשאיר רק דרך אחת שדרכה יוכלו להיכנס לקטיף הפירות.

דעת הרב חיים קנייבסקי: ניתן לסגור את הגינה לגמרי ולהוציא את הפירות החוצה לטובת האנשים.

דעת הרב שאול ישראלי: ניתן לסגור את הגינה, ואינו מחויב להוציא את הפירות לאנשים.