עבודה במשתלה

השאלה:

שלום, תודה רבה על תשובתך! בהמשך לשאלתי בעניין שמיטה במשתלת גידול צמחי נוי- הפלריג איננו אטום, ולא נראה שיש סיכוי שיפרסו משהו כזה מתחת לשתילים. פירוט העבודות במשתלה: גיזום ייחורים/ חלוקה של צמחים עשבוניים/ איסוף זרעים, והכנתם לשתילה בעציצים או במגשי גידול. שתילה ע''ג שולחנות (בקיץ השולחנות נמצאים במקום בו יש רשת צל, אך הקרקע אינה מכוסה ולא צומחים שם צמחים כיוון שזהו מקום מעבר). השקייה וסידור השתילים בערוגות (חלק מהערוגות מוגבהות מעט מעל הקרקע, המכוסה פלריג שאינו אטום). הכנת השתילים למשלוח - איסוף מהערוגות, נקיון מעשבים, סידור השתילים בארגזים (עד ההעמסה על הרכב- הארגזים מונחים על קרקע לא מכוסה כנ''ל). עישוב עשבים מהערוגות, ובין הערוגת. הוספת דשן (לעיתים רחוקות). השקייה ידנית (לפעמים). כמו כן, אשמח אם תוכל להתייחס לנקודה- שגם אם ימצא פיתרון לעבודה בשנת השמיטה, הרי עיקר הרווח של המשתלה מגיע מחילול השמיטה ע''י גננים ששותלים בגינות.. בכבוד רב. אוריה מש.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"א טבת תשפ"א 9:13

בס"ד

שלום וברכה

בחממה יש גג גבוה י' טפחים וכך נוצר בית, וכמו כן אני מעריך שהפלריג המונח הוא כזה שהמים עוברים דרכו אבל לגבי שרשים לא ברור שהם עוברים דרכו (הוא מונח שם לבדוד בין עשבי הקרקע והמשתלה) לכן הם מוגדרים כספק נקובים, שני צרופים אלו (בית וספק עציץ שאינו נקוב) בשביעית דרבנן יתכן שהם מספיקים, אבל כיוון שאיננו רוצים להשאר בספק אני מציע שתעשו גם היתר מכירה למשתלה, בכך תגיעו לג' צירופים. א. בית - חממה. ב. ספק עציץ שאינו נקוב - פלריג. ג. היתר מכירה וא"כ בכך תוכלו להמשיך לעבוד בחממה כרגיל במלאכות דרבנן. לכן המלאכה היחידה שיש בה בעיה היא השתילה עצמה, אותה כדאי לעשות בחדר סגור ומנותק (הדבר לא מסובך) ועדיף שגוי יעשה זאת. לאחר מכן שאר הפעולות שהזכרת הם מלאכות דרבנן שאפשר להקל לאחר כל הצירופים הנ"ל.

בדבר השאלה אודות הקונים שהם שותלים בגינות, זה בודאי איסור מדרבנן של מסייע כיוון שיש הרבה שמוכרים שתילים כאלו, כמו כן אם אפשר לתלות שהשתילה בגג או בבית אפשר להקל שאין זה איסור גמור, ולכן אסור למכור למי שרוצה לשתול באדמה במקום פתוח ולא עשו היתר מכירה באותו מקום, אבל אם חסר אחד התנאים דלעיל אפשר למכור, ולא גרוע מבגדים לא צנועים, שאפשר למכור אם אפשר לתלות שהם מתחת או מעל בגדים אחרים, ועל כן גם בנידון זה שאתה שואל כך היא ההנהגה הראויה.