עבודות בכרם

השאלה: שלום. אני מגדל כרם יין תעשייתי, ורוצה לדעת את הדברים המותרים והאסורים לביצוע בשמיטה מצד הדין ע"י יהודי וע"י גוי. הכרם נמכר בהיתר מכירה. 1. זמירה וגיזום חזירים בכרם מניב. 2. עיצוב גפנים בכרם ערלה- גיזום חזירים, גיזום זמורות ועיצוב ל"בדים" באמצעות קשירה לחוט הדליה. 3. תחזוקה ושיפוץ מערכת הדליה- עמודי ברזל, חוטים וכדו'. מעבר לעבודות הנ"ל הרלוונטיות בסתיו ובחורף, האם ישנן מגבלות על העבודה בכרם במהלך העונה? השקיה ודישון, כיסוח, ריסוסי עשביה ומחלות, קיטום, חילון וכדו'. מרבית עבודות אלו מתבצעות באמצעים מכניים הרתומים לטרקטור. אשמח גם להמלצה על ספר או מקור מידע מסודר ופרקטי לפרטי ההלכות הרלוונטיות לחקלאים. תודה מראש בעז

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' חשון תשפ"ב 3:04

בס"ד

שלום וברכה

1. אם החזירים מזיקים לעץ בצורה משמעותית, כך שהעץ עצמו יפגם - אפשר לגזום אותם, אבל חזירים שאפשר לחתכם בשנת תשפ"ג אין לחתכם בשנת השמיטה.

2. עיצוב גפנים בד"כ אפשר לתקן בשנה השמינית ולכן אסור, אבל אם אי אפשר לתקן תשפ"ג - אפשר לעצב בשביעית, עדיף על ידי שינוי בעשיה או גוי. כנ"ל גם לגבי הבדים.

3. אפשר לשפץ את מערכת ההדליה לאחר היתר מכירה.

4. רוב המלאכות הללו מותרות לאחר היתר מכירה. עדיף לא לכסח מתחת לפני הקרקע ולהשתמש יותר בריסוסים.

תרכוש את ספר קטיף שביעית (תשפ"ב, טל' לרכישה 086847325) ) יש שם פרוט לכל מלאכה עם היתר מכירה ובלי היתר מכירה. ואם עדיין יהיו שאלות, תחזור ותשאל בדואר אלקטרוני.

שבת שלום