עמבה ממנגו ירוק וקשה

השאלה: האם מותר בשנת השמיטה לקחת מנגו שעדיין ירוק ולהכין ממנו "עמבה" השאלה היא כיון שהמנגו יכול לגדול ולהיות פרי ראוי לאכילה באופן רגיל. אבל כעת הוא רוצה להכין ממנו מאכל "עמבה". וידוע שכתב הרמב"ם שדבר שרגילים לאוכלו חי, אסור לבשלו. השאלה האם יש רגילות להכין מהמנגו את "עמבה", ולכן מותר לעשות כן אף בשנת השמיטה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ו' תמוז תשפ"ב 14:02

בס"ד

שלום וברכה

כל פרי מותר לקטוף אותו משעה שהגיע לעונת המעשרות. דהיינו הזמן המינימלי שראוי לאכילה, אפילו שהוא לא טעים כלל, וגם אפילו שהוא קשה, אבל מכיוון שאפשר כבר לאכול אותו (בלא תענוג)  הרי זה כבר בודאי עונת המעשרות. לכן גם יש הבדל בין מקומות הגידול, וכן לא הצריכו לקטוף רק פרי בשל ביותר, אלא אפילו אם הוא רק ראוי בדוחק לאכילה אין בו איסור הפסד.  לכן אם המנגו המדובר הוא כבר ראוי לאכילה, אפילו שהוא עדיין קשה (כפי שהתפוח הקטן הוא ראוי לאכילה, ואפשר לעשר ממנו ואין בו הפסד פירות שביעית) כך גם לעניין המנגו.

אבל אם איננו ראוי כלל, יש לחכות עד שיהא ניתן לאכילה אפילו בדוחק.