עציצים

השאלה: כבוד הרב שלום רב, שאלות בנושא שמיטה: דירתי ממוקמת בקומה החמישית ולה מרפסת שמש תלויה, אשר בחלקה מקורה (אך התקרה מחוברת לקיר אחד בלבד), ובחלקה תחת כיפת השמיים. במרפסת יש אדניות גדולות וכדים המונחות על רצפה (לא משהו שמזיזים) ומחובר לכולן נקז בצידן האחורי להוצאת עודפי המים עם צנרת מסודרת עד הביוב (אין חורי ניקוז בתחתית כלל)- חלקן מוצבות באיזור המקורה וחלקן תחת כיפת השמיים. ויש לי שתי שאלות: 1. האם האדניות הללו נקראות עציץ בלתי נקוב (שכן מים לא נגרים לרצפה מהתחתית) ומה דינן בשמיטה? 2. אילו פעולות ניתן לבצע בשנת השמיטה בצמחיה שבאדניות דנן- השקיה ידנית/ ממוחשבת , דישון ידני/ במדשנת ממוחשבת, גיזום ושתילה- האם יש הבדל בין הצמחים הגדלים תחת התקרה לבין אלו שתחת כיפת השמיים? בתודה מראש,

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז אדר תשפ"א 14:43

בס"ד

שלום וברכה

1. האדניות הללו (אם אין בהן 330 ליטר) הן נחשבות כעציץ שאינו נקוב, מכיוון שהמרפסת היא מנתקת מהקרקע. וזה דינם לגבי שמיטה.

ב. אפשר להשקות אם צריך (אין משמעות ידני או ממוחשב, תמיד עדיף ממוחשב, אבל אפשר גם ידני). אותו כנ"ל גם לגבי הדישון. בעניין גיזום ושתילה - אין להתיר שתילה בשביעית גם בעציץ שאינו נקוב, ואפילו תחת גג לא מתירים שתילה אלא לצורך גדול (פרנסה וכו'). גיזום אפשר לעשות רק אם יש סכנה לצמח (שבירה וכו') אבל אם אין סכנה לצמח אין לגזום, אלא א"כ מוכח שזה גיזום לנוי, שמוכח שאין זה גיזום להצמחה.