פירות וירקות שנכרי גידל וקטף

השאלה: א. מטפלת זרה (גויה) של חותנתי בתל אביב נתנה לאשתי שני אבוקדו באומרה "חברה שלי (גויה) קטפה אותם". יש כאן גם ספק גזל, גם ספק אם הפירות נקטפו ממטע שנמכר לגוי או שהופקר או לא זה ולא זה או מגינה פרטית. מותר להשתמש? צריך לעשר? ב. אותה מטפלת נתנה לאשתי דלעת שהיא (גויה) גידלה בחצר של שכנים (יהודים) שנעדרים מהבית עשרות שנים (כלומר לדעתה הבית מופקר, אבל מן הסתם הוא בבעלות חוקית של מישהו). מותר להשתמש? צריך לעשר? ג. תודה

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ז סיון תשפ"ב 10:33

א. האבוקדו מפירות שביעית. אם היא קטפה בתוך תל אביב סביר להניח שהפירות קדושים בקדושת שביעית, אם היא קטפה ממטע מחוץ לת"א סביר להניח שהפירות מהיתר מכירה, ואז זה ספק גזל.

לכן נראה לי להפריש עליהם תרו"מ (מעשר עני) ללא ברכה ולאכול בקדושת שביעית.

ב. השנה כיון שהיא שנת שביעית, הדלעת היא פירות נכרי ואין בה חשש גזל, וכן אינה חייבת בתרו"מ, ולכן יאכלו ענוים וישבעו.