פרחים בשמיטה

השאלה: שלום לרבנים! למדנו כחבורה את המאמרים הקשורים לשמיטה, ובפרט למדנו בקהילה את "שמיטה על רגל אחת". תבורכו מפי עליון על העשייה המדוייקת והמונגשת. כמה דברים שעלו כשאלות, ורצינו לשמוע את דעת המכון לגביהם: 1. פרחים בשמיטה - האם, בשורה תחתונה, מותר לקנות פרחי נוי בחנויות ללא הכשר? האם יש רשימה של פרחים שלא מוגדרים כבעלי ריח, שאותם ניתן לקנות, או שאסור מטעם "חיזוק ידי עוברי עבירה" מאחר שאין כשרות? ומה גרע מהנוהג לא לקנות מחנות שפותחת בשבת וכדומה? 2. שאלת המשך - במידה ויש בידי פרחים וכדומה ששייך בהם קדושת שביעית - האם לאחר שנכמשו באגרטל, ניתן לזרוק כרגיל? או שצריך לחכות ליובש/ריקבון? רוצים למנוע את היתושים הקטנים שבאים עמם בשעת הריקבון... 3. מין במינו - האם מותר לזרוק באותה שקית לתוך פח שמיטה שאריות של כמה מינים? או, לחילופין, שאריות של כלל הירקות של אותו היום ביחד, ולשים דף מפריד בין יום ליום? או שכל מין במינו בנפרד? 4. יש חברים שמדריכים טיולים בארצנו האהובה. האם מותר להם לקטוף פרחי/עשבי בר להרחה/טעימה (לא מוגנים), ואז לזרוק בצד הדרך כהרגלם? האם יש דברים נוספים שצריך לשים אליהם לב בטיולים בשנת השמיטה? תודה רבה לרבנים!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ט חשון תשפ"ב 11:15

שלום

1. להלן סרטון קישור איך ניתן לקנות פרחים בשמיטה פרחים בשמיטה

2. אינני מכיר רשימת פרחי ריח (אך יש רשימת זמני שיווק פרחים שאין בהם חשש שביעית, ראה בקישור הבא טבלת פרחים)

3. מותר להניח בשקית אחת פירות קדושים ואינם קדושים אם כולם ראויים לאכילה,אך אין להניח ביחד עם מינים שאינן ראויים שהתחילו כבר מעט להירקב

4. פרחי בר שאין ראויים לאכילת אדם ואינם עומדים לאכילת בהמה אין בהם קדושת שביעית,ואף הראוי למאכל אדם   מותר להניח בצד ע"ג הקרקע ע"מ שירקב ויתייבש במשך הזמן.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי