קדושת שביעית בירקות ופירות

השאלה: שלום הרב, בחוברת הלכה יומית לשנת השמיטה שיצאה מטעם המכון מצויינים מספר פעמים במועדים שונים ש"יש לחשוש לספיחין ב....ויש לבער את ה ..." במציאות של ימינו, היכן ניתן להיתקל בספיחין בפירות/ירקות השונים. כמו כן,מה הכוונה לבער את אותו ירק המוזכר? האם גם על ירקות הנמצאים אצלי במקרר שנרכשו בהיתר מהסופר לפני זמן הביעור? מה הדין אם אני רואה את אותו ירק בחנות לאחר זמן ביעורו? יש שינוי בין היתר מכירה לאוצר בית דין במקרים הנ"ל? תודה מראש

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ח' סיון תשפ"ב 14:15

בס"ד

שלום וברכה

א. ספיחין יש בירקות, בכל השדות שלא נעשה בהם היתר מכירה. אם אלו שדות שנמכרו אין בעיית ספיחים. כמעט ואין כעת ירקות שיש בהם קדושת שביעית. הקונה ירקות בסופר אין לו בעיית ספיחין ולא קדושת שביעית.

ב. קדושת שביעית, כל המטעים שנמכרו בהיתר מכירה אין בהם קדושת שביעית, לכן הקונה בסופר (רגיל)  אין בפירות קדושת שביעית ולא חובת ביעור.

ג. מטעים שלא נעשה בהם היתר מכירה, הפירות הם קדושים בקדושת שביעית וחייבים בביעור לפי הזמנים המפורטים בלוחות. עיקר פירות אלו הם משווקים באוצר בית דין או בגינות פרטיות. לכן מי שמקבל פירות אוצר בית דין צריך לעשות ביעור בזמן המצויין.