קומפוסט בשמינית

השאלה: קראתי את ההנחיות המפורטות לטיפול בשאריות של פירות שמיטה באתרכם, ומצאתי משהו שאינו ברור לי דיו: כתוב שם שניתן להניח בצד שאריות של פירות שביעית עד שירקיבו ולא יהיו ראויים למאכל אדם (כשבוע), ואז להשליך אותם לאשפה רגילה (סעיף יג). לעומת זאת, במקרה של קומפוסט, למרות שגם שם השאריות מרקיבות ואינן ראויות למאכל - ישנה הגבלה נוספת, לפיה אין לעשות מהקומפוסט ערמות בחצר (סעיף כז). וזה על פניו תמוה: אם בשאריות שהושלכו לאשפה מרכזית, שעליהן בוודאי אין אפשרות להחיל כל הגבלה ריאלית (הפסולת הרי מטופלת ע"י מחלקת התברואה של העירייה) - אזי בפסולת אורגנית שייעודה מסוים איך ניתן להטיל הגבלה? הרי מה אם העירייה תחליט לקחת את האשפה המרכזית ולהפריד מתוכה את הפסולת האורגנית כדי להשתמש בה למטרות דומות, במקרה כזה ברור שאין לי שליטה על איך ינהגו בפסולת, אז אין זה קל וחומר? ולמעשה, סיימתי זה עתה לסחוט מיץ מכמה קילוגרמים של תפוזים מפירות שביעית, והנחתי את הקליפות בכלי מיוחד מתוך כוונה לחכות עד שירקיבו, ואז להשליכם. האם לאחר שזה יקרה, יהיה עלי להימנע מלהשליכם לקומפוסט שבחצר ביתי (אני גר בבית משותף ואין לי אפשרות לוודא שיקבלו טיפול מיוחד), ולהשליכם דווקא לאשפה המרכזית שמפונה ע"י העירייה? תודה מראש

התשובה

הרב דוד אייגנר | ז' שבט תשפ"ג 13:17

ב"ה

שלום וברכה

סליחה על העיכוב בתשובה

המגבלה על קומפוסט איננה מצד הפסד פירות שביעית אלא מצד זיבול, עשיית ערימת קומפוסט אסורה בשמיטה מדין זיבול הקרקע, שאין לעשות ערימות של זבל כדי לשפר את מצב הקרקע, ולכן יש הבדל בין זריקה סתם לפח לעשיית ערימה.

על כל פנים בשמינית בוודאי שאין מגבלה כזו וניתן להניח ללא חשש בערימת הקומפוסט, ולעשות גם כן ערימות חדשות.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר