קניה עציץ ממשתלה של גוי ולהעבירו לדירה או מרפסת

השאלה: שלום רב, האם מותר בשנת השמיטה לרכוש צמח בעציץ נקוב ממשתלה בבעלות לא יהודים על מנת להעביר את הצמח לתוך דירה או מרפסת?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו אב תשפ"א 11:38

שלןם

יש לדון בשתי נקודות

1. רכישה ממשתלה של אינו יהודי- אם ידוע שהמשתלה שלו והוא גידל את השתילים  , לא נעשה כאן  שום עברה ומותר לרכוש את העציץ.

2. העברה לבית או למרפסת- לאחר שרכשת את העציץ אסור לך לעשות פעולות המיטיבות עם העציץ (אברויי אילנא). לכן אם היה מונח במשתלה במקום מקורה אין להניח אותו עכשיו במקום אינה מקורה (שהאור והאויר מועיל יותר לעציץ).

אם היה במשתלה בעציץ נקוב בשטח פתוח, לדעת הרב אוירבך (שו"ת מנחת שלמה ) מותר להעבירו לשטח פתוח, העברה זו לא מועילה לשתיל. אך לדעת החזו"א יש בהנחה זו ע"ג הקרקע איסור נטיעה .ולכן מן הראוי להניח על גבי משטח מנתק ולא ישירות על הקרקע ולכן העברה לדירה או למרפסת מרוצפת שאינה צמודה לקרקע מותרת  .

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי