אוצר בית דין בירקות

השאלה:

שלום וברכה נושא :אוצר בית דין בירקות ראיתי באתר אוצר הארץ שיש שיווק של ירקות בקדושת שביעית עבור ירקות שרק נבטו בשישית. הבנתי שההקלה מסתמכת המקלים בדעת הר ש (חזון איש) אך יש סוברים שהר ש התכוון לזמן מאוחר יותר (הרב אוירבך).כמו כן כתוב באתר שאוצר הארץ יתן פתרון לירקות ללא אוצר בית דין כגון היתר מכירה ,גידולי ערבה וכו'.שאלתי היא: היות והפתרון של ירקות אוצר בית דין הוא לא אפשרי עבור כל שנת השמיטה,מדוע ב אוצר הארץ מקלים בזמן איסור ספיחין?(פסקו כדעה שמאוד מקלה) איפה הרווח?(הרי בכל מקרה יהיה שיווק ללא אוצר בית דין)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ה

שלום וברכת ד'

ראיתי את דבריך ושאלתך נכונה היא, ועל כן אפנה להסביר.
אנו רואים ערך בפירות וירקות שיש בהם קדושת שביעית, מצד עצם השרשת והגדלת
מושגי הקדושה שבכל בית יהודי, וכדי לרומם את האדם שאוכל פירות וירקות
הקדושים בקדושת שביעית.

לעניין ההלכה, רוב הירקות של אוצר בית דין הם מגבולות עולי מצרים
(עגבניות, פלפלים, גזר, קישואים) או חממות (מלפפון)  שאין בהם ספיחים,
וממילא מחלוקות הרמב"ם, ר"ש ורמב"ן אינן שייכות מכיוון שאין באזורים אלו
ספיחין כלל.  יש להוסיף שאוצר בית דין שנעשה בעולי בבל (תפו"א בעוד
כחדשיים) הוא רק לחקלאים יראי שמים שרצו לנהוג קדושת שביעית, ואוצר הארץ
רואה צורך לעזור להם כדי שישמרו שביעית כהלכתה אנו מוכנים להכנס לדחוקים
הלכתיים על מנת לסייע לחקלאים שרוצים באמת לשמור שביעית, ומכיוון שיש לכך
בית אב גדול בהלכה (שביעית דרבנן, ר"ש רמב"ן, החזו"א, הגר"מ אליהו שפסק
בסוף ימיו להקל כדעת הר"ש) אנחנו לא יכולים להתעלם מחקלאים.

באמת בהמשך השנה יהיה היתר מכירה בעולי מצרים אבל כדי להוסיף קדושה וכדי
לסייע לחקלאים שרצו לשמור שביעית כהלכתה נהגנו בדרך של אוצרות בית דין.

יהי רצון שנזכה להוסיף קדושה בקדושת ארץ ישראל.