איסור ספיחין בתורמוס

השאלה:

אדם זרע בחצרו תורמוס לפני השמיטה, לשם אכילתו. התורמוס נבט לאחר תחילת השמיטה, וכעת (חודש אייר) הוא מעוניין ללקטו ולאוכלו. מה דין התורמוס?

התשובה

הרב דוד אייגנר | תמוז תשע"ה

א. תורמוס הוא צמח ממיני הקטניות (משפחת הפרפרניים) שזרעו משמש לאכילה, וכבר מזמן חז"ל ידוע שהוא צמח אכיל. (כגון ביצה כה, ע"ב: 'כתורומוס הזה ששולקין אותו שבע פעמים לפני אכילתו', ועוד). בזמננו אמנם ניתן להשיגו למאכל, אך אין מגדלים אותו גידול מסחרי בארץ.

ב. כאמור התורמוס הוא קטנית. המדד הקובע לאיזו שנה משתייכות קטניות, לשנה השישית או לשנת השמיטה, הוא 'הבאת שליש'; כדברי הרמב"ם בהלכות שמיטה ויובל (פ"ד הי"ג). אם כן, מכיוון שצמח זה 'הביא שליש' בשנת השמיטה, ייתכן שיש בו איסור ספיחין. אלא שחז"ל גזרו איסור ספיחין רק בצמחים שבני אדם רגילים לזורעם, כדברי הרמב"ם (הל' שמטו"י פ"ד ה"ג): 'אבל הירקות שדרך רוב האדם לזורעם בגנות ומיני תבואה וקטניות כל הצומח מהן אסור מדבריהם', וכן בראשית דבריו שם: 'הא למדת שאין אוכלין מפירות שביעית אלא... העשבים שאין זורעין אותם רוב האדם'. אם כן, כיוון שהתורמוס המיועד לאכילה הוא צמח שגדל בר, אין מגדלים אותו גידול מסחרי ואין דרך בני אדם לזורעו, (הגם שניתן לרוכשו), אין בו איסור ספיחין, שעל מין זה לא גזרו.

ג. עם זאת, על אף שאין בו איסור ספיחין יש לנהוג בו קדושת שביעית, מכיוון שזהו מין המשמש לאכילת אדם.[1]

[1]. ראה משנה שביעית פ"ח מ"א.