גיזום עצים בבית חדש

השאלה:

לפני כחודשיים עברנו דירה לבית עם חצר.השבוע גילינו ששיח ההדס מלא כנימות וכד' בכל הענפים שלו.הגזע של ההדס רחב ולא נראה לי שנצליח לעקור אותו.האם מותר לגזום את כל הענפים של ההדס?ובאותו עניין, יש לנו בחצר עציץ עם עם שני סוגי פרחים, אחד מהם נבול ואכול, האם אפשר לעקור אותו?

התשובה

הרב דוד אייגנר | חשוון תשע"ה
כל גיזום שהמטרה העקרונית שלו היא מניעת נזק ולא מטרת צימוח מותרת בשמיטה, צריך לעשות את זה באופן שלא מיטיב בהכרח עם הצמח.
עקירת הצמח גורמת בהכרח להפיכת האדמה, לכן אין לעקור צמח על אף שהוא נבל, אך מותר לחתוך אותו עד סמוך לשורש.