דיור מטע בעגלים וחמורים כדי להפטר מעשבייה

השאלה:

האם מותר לדייר מטע בעגלים או חמורים כשהמטרה היא להפטר מהעשביה?

הערה:ראיתי את תשובה פ"א במשפט כהן בנושא זה. אלא שממילא מתירים בכיסוח העשביה, א"כ מדוע שלא להרויח שהבהמות יכסחו? אולי הכוונה בתשובה זו רק לשדה שמתכוונים לזורעה לאחר השמיטה וזה לא המצב בעניינינו.

ההמלצה לרסס את כל העשביה במטעים מהווה בעיה לאלו שמעדיפים לנשום פחות רעל.

אברהם

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כסליו תשע"ה

בס"ד

לר' אברהם הי"ו

שלום וברכת ד',

בדבר שאלתך אודות ניכוש על ידי בהמה בשביעית. עצם פעולת הניכוש נאסרה בגמ' מו"ק ג ע"א, דין זה הובא בפאת השלחן ועיין בשבת הארץ פ"א ה"ה אות יד שם כתב הרב קוק זצ"ל שאסורה פעולת ניכוש בין כשעוקר ובין כשחותך אותם מלמעלה ומשאיר את העיקרים. ובשבת הארץ הובאו דעות המתירות ניכוש לאוקמי. קיי"ל להלכה שניכוש הנעשה לאוקמי או להצלה מותר אבל סתם ניכוש כעבודה חקלאית המכינה לזריעה אסור.

על כן השאלה למה מנכשים, אם זה לאוקמי או להצלה (מפני מזיקים) נראה שאפשר גם על ידי בע"ח, אבל אם הניכוש נעשה כדי להוריד את הקוצים כמלאכה חקלאית על כך כתב הרב קוק זצ"ל שאין לעשות, והדין עמו מכיוון שלדעת הראב"ד אסורה כל פעולה חקלאית כשמתכיוון, וגם לדעת הרמב"ם (פ"ב ה"ד) המתיר לזבל,אין זה אלא כשלא ניכר שעושה מלאכה, אבל בשדה גדולה (עיי"ש ה"ה) אסור משום מראית עין. ובנידון דידן מדובר בשדה גדולה שיש איסור מראית עין. על כן אין להתיר כשעושה מלאכה חקלאית.

חנוכה שמח,

יהודה הלוי עמיחי,