הנחת חול במקום בו הדשא נתלש ממכת גולף

השאלה:

בזמן משחק הגולף חלק מהדשא נתלש ונוצרת קרחת קטנה בדשא. הנהוג הרווח בקרב השחקנים הוא להניח שם קצת חול (ללא זרעים) והדשא שב ומתפשט לתוך הקרחת.

האם מותר לעשות כן בשמיטה? ייתכן ומדובר בגרמא, אך להרבה דעות גרמא אסור בשביעית.

תודה ושנה טובה
מאיר

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אלול תשע"ד

ב"ה

לכבוד הרב מאיר ליכטנשטיין

שלום וברכה וכל טוב,

צדקת במסקנתך שנראה לאסור. אך לענ"ד לגבי הצימוח זה אולי רק גרמא, שגם היא בעייתית בשביעית מצד "ושבתה הארץ". אך הנחת חול לצורך צימוח זה תולדת חרישה, וזה מעשה בידים, כפי שבשבת אם אדם ממלא גיא עפר זה איסור דאורייתא של חרישה. אז גם בשמיטה הדבר אסור, לדעות שחרישה אסורה מהתורה באיסור עשה, ואף לסוברים שזה לא אסור מן התורה, ודאי שזה אסור מדרבנן.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב