מספר שאלות הלכתיות בנושא שמיטה

השאלה:

אני סטודנט למחקר חקלאי במכון וולקני, ברשותי בשטח במכון כרם אשר נטעתי השנה לפני מספר חודשים לצרכי מחקר. יש לי מספר שאלות בנושא:

1. האם חלים על הכרם דיני איסור המלאכות בשמיטה?

2. האם ניתן לבצע היתר מכירה לכרם?

3. ממתי איסורי המלאכות חלים, האם מראש השנה או מלפני כן?עוד שאלות כלליות:

4. האם מותר לעקור מהגינה עץ פרי?

5. האם מותר לגדר עץ בכדי שלא יתקרבו אליו בע"ח בשמיטה?

בתודה ובברכה, אסף.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | אלול תשע"ד

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. בודאי שחלים חיובי שמיטה גם על הכרם שהוא כנראה נסיוני.

2. אם יש צורך גדול והפסד אפשר לבצע היתר מכירה, אבל אני חושב שהמכוון
וולקני הוא זה שצריך לעשות את היתר המכירה.

3. רוב איסורי מלאכה מראש השנה תשע"ה. לגבי נטיעות מתחיל קודם. אם אתה
שואל על נטיעות נא לפרט במה מדובר (גוש, שתיל).

4. לגבי עקירת עצי פרי, אין לעקור כל השנים. אבל אם התירו את עצם העקירה
(מסיבות אחרות) אפשר לעקור גם בשביעית.

5. כן.

בברכת התורה והארץ,