קטיף פירות של בעל הגינה לצורך חלוקה

השאלה:

עץ משמש שפירותיו הופקרו בשביעית כדין – האם מותר לבעל הגינה לקטוף את כל הפירות ולחלקם לאחרים, כדי למנוע את הפסד הפירות?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | תשרי תשע"ה

בפשטות רצוי שבעל הגינה יקטוף מהעץ רק כמות כזו שמותר גם לאנשים אחרים לקטוף, שכן הפירות הם הפקר ושייכים לכל הציבור במידה שווה. עוד יש איסור בקטיף עצמו - אסור לקטוף את כל הפירות ולנהוג 'כמנהג בעלים'. אבל מותר לכל אחד לקטוף בפעם אחת כמות של פירות עבור שלוש סעודות, בהתאם לגודל המשפחה שלו ('שבת הארץ', עמ' 359). אמנם במקרים שבהם לא יבואו אחרים לקטוף והפירות עלולים להתקלקל, מותר לקטוף את הפירות, להפקיר אותם ולתת אותם לכל מי שמעוניין בהם ('מעדני ארץ', סי' ז ס"ק ב, ד"ה ונראה).