שפיכת מי הגינה לבריכה

השאלה:

בחצרי בריכה מתפרקת המכילה 6 קוב מים. לקראת החורף אפרק אותה, וקודם לכן עלי להוציא את המים. ישנן שתי אופציות - או לתת למים להישפך לשביל, ואז הוא יהיה מוצף, דבר שיצור אי נחת לנו ולשכנים, או להטות את המים לאדמה באמצעות צינור, ולהציף אותה במים. יש באדמה כמה שיחים של נוי, מנגו שקד ורימון ממש צעירים ועץ לימון בוגר. העצים והשיחים שחשובים לנו מושקים כבר ממילא באמצעות מערכת השקיה ממוחשבת, חוץ מהלימון הבוגר שלפחות מבחינתנו מסתדר בכוחות עצמו. מאידך אם נשפוך את מי הבריכה לחצר, ברור שהלימון ישגשג יותר ממצבו הנוכחי, וגם אם זו לא הכוונה הראשית של שפיכת המים, אנו נהנה מן השגשוג הזה. האם מותר לשפוך לחצר את הבריכה?

התשובה

הרב יהודה עמיחי | חשוון תשע"ה

א. יש אפשרות פשוט לחכות פעם ליום גשום וכאשר יבוא גשם אחד לפתוח את
הבריכה כך שברור שלא יוסיף תועלת לצמחים.
ב. אם אין אפשרות לעשות כעצתי (סעי' א) נראה שלשפוך לשביל ולהזיק לאחרים
הדבר לא שייך, אא"כ השכנים מרוצים מכך, אבל באופן כללי זה לא ראוי והגון
ויש בכך גם גזל.
ג. לגבי ההעצה לשפוך לאדמה עם צינור שזה יוסף מים ללימון, נראה בעיני שאם
אין דרך אחרת הדבר מותר מכיוון שאינך מתכוון להשקות את הצמח, ורואים כולם
שההשקאה היא לצורך הוצאת המים, אומנם העץ יתכן שיהנה אבל  הרי העץ בודאי
חי בלא השקאה זו, ועל כן במקרה שאינך מתכוון לפעולה חקלאית כלל אלא
לשפיכת המים, וזה ניכר שהרי מפנים את הבריכה, על כן אם אי אפשר בדרך א',
נראה שאפשר להקל אפילו בשפיכה לשדה למרות שהלימון יהנה מכך. עוד יש
להוסיף את שיטת הגר"ש ישראלי זצ"ל שהשקייה מלאכה קלה היא שהתירוה, וא"כ
אין צורך לדקדק כלל. על כן אפשר להקל כשאי אפשר בדרך אחרת.