א' בתשרי או ט"ו בשבט בפירות האילן בשביעית

השאלה: שלום הרב יואל. קראתי בהנאה את המאמר על הרב נריה זצ"ל רציתי לשאול לגבי שיטת שיטת השל"ה שהיא למעשה השיטה שלא מקובלת, שט"ו בשבט הוא הזמן הקובע לענין חנטת הפרות גם לענין שביעית. וזה מאוד מתאים לענין עליית השרף באילנות. מדוע לפי רוב הראשונים זה שייך רק בערלה ומעשרות ולא בענין פרות שביעית? מה הענין להפריד בין דין העץ (לאילנות) לבין הפירות? הרי כל ענין השרף הוא שייך לפירות (כמו שמעשרות הוא רלוונטי לפירות) תודה אלי שהם

התשובה

הרב יואל פרידמן | א' שבט תשע"ה 16:02

לרב שוהם שלום,

ראה במאמר שכתבתי בס' התורה והארץ ו עמ' 174-164, שאכן דעת התוספות שלומדים שהחנטה נלמדת מן הפסוק האמור בערלה 'וברביעית ובחמישית' - אזי ט"ו בשבט אכן קובע גם לעניי השנה השביעית. זאת משום שלדעתם יש קשר אינטגראלי בין החנטה לבין השרף והגשם והתאריך ט"ו בשבט. להלכה אין נוהגים כשיטה זו כי נוקטים כדעת הרמב"ם שא' בתשרי קובע לעניין שביעית.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן