גיזום גדר חיה

השאלה:

שלום וברכה, יש לי בגינתי גדר חיה של צמח הפסיפלורה. הגדר היא גדר מלאה (מכסה כמעט לחלוטין את גדר המתכת שמתחתיה.). במהלך החודשים האחרונים ענפי הפסיפלורה התפשטו לכל כיוון. 1. האם מותר לגזום את הצד הפונה למדרכה (מפריע לעוברים ושבים)? האם מותר להשתמש לצורך זה במגזמה חשמלית? 2. הענפים שהתפשטו לתוך הגינה משתלטים על צמחים אחרים בגינה. האם מותר לגזום ענפים אלו למניעת ההתפשטות ונתינת אשפרות לצמחים האחרים לגדול בצורה תקינה? תודה רבה!

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ח טבת תשע"ה 11:52

ב"ה

שלום וברכה

הגיזום שאסור לעשותו בשמיטה הוא גיזום שמטרתו הצמחה, לכן גיזום שמטרתו הוא למנוע היזק בלבד הוא גיזום שמותר לעשותו.

לכן מותר לחתוך את הצד שמפריע לעוברים ושבים, וגם לגזום את מה שמפריע לצמחים האחרים (מדין אוקמי של אותם צמחים).

אלא שיש לעשות את הגיזום באופן שניכר שהדבר נעשה שלא לצורך הצמחה אלא רק למניעת הנזק ולכן יש לעשותו במכשיר יחסית גס כמו משור חשמלי וכדומה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר