טיפול והעברת עציצים בשנת השמיטה

השאלה:

האם וכיצד ניתן לטפל ולהעביר עציצים ממקום למקום בשנת השמיטה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | שבט-אדר א' תשס"ח

את התשובה יש לחלק לשנים:  א. טיפול בעציצים ב. העברת העציצים.

א. טיפול בעציצים: לדעת רוב הפוסקים גם בשביעית קיימת הבחנה עקרונית בין עציץ נקוב לעציץ שאינו נקוב. המשמעות המעשית הנובעת מכך נוגעת לעציצים שאינם נקובים הנמצאים בתוך הבית (בהגדרה זו נכללים גם עציצים עם פתח ניקוז בתחתיתם אם הם מונחים על צלחת או כל אמצעי ניתוק אחר). לפיכך בעציצים מנותקים הנמצאים בבית מותר לכתחילה לבצע גיזום דישון דילול הדליית ענפיםוכדו', גם אם המטרה היא לשם צימוח (בהגדרה ההלכתית: "אברויי אילנא"), אף שבגינה רגילה (אף כשהיא בתוך מבנה) אין לבצע פעולות אלו אלא כשהמטרה היא למנוע נזק מהצמחים (בהגדרה ההלכתית: "אוקמי אילנא"). כמו כן בעציצים מנותקים הנמצאים בתוך מבנה סגור מתירים במקרים מסוימים גם לזרוע או לשתול בשעת הצורך (חקלאים, משתלות וכדו') אף שפעולות אלו אסורות בגינה בכל מצב. (ראה שבת הארץ פ"א ה"ו אות ד).

ב. העברת עציצים: להעברת עציצים בשביעית, ניתן להתייחס כפעולה סתמית שאינה כלל מלאכה האסורה בשביעית, אף שבשבת פעולה זו אסורה בשל התועלת שיש בה לצימוח העצים או השיחים שבעציץ. זו דעתו של הרה"ג יחיאל מיכל טיקוצ'יסקי זצ"ל ספר השמיטה (פ"ג סעי' ה-ז ח ושם הע' 1).

אולם יש הסוברים שעצם העברת עציצים מן הבית החוצה אסורה, ולדעתם שינוי המיקום ההלכתי מהבית לשדה נחשב כפעולה האסורה בשביעית (כן פירש הרה"ג יוסף שלום אלישיב שליט"א את לשון החזו"א בשביעית סי' כ"ב  ס"ק א - הובאו דבריו במשפטי ארץ פ"ז הע' 40).

לעומתו סובר הרה"ג שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל (שו"ת מנחת שלמה סי' מא אות ג) שאין להשוות בין דיני שבת לדיני שביעית בנידון זה, ולדעתו זו גם החזו"א מסכים להבנה זו. לפיכך ניתן להקל לדעתו להקל בטיפול בעציצים במקרים מסוימים; כגון: שמותר להוציא עציצים מנותקים מחוץ לבית באם ניכר הדבר שאין בכך כוונה להשבחת הצמח (שטיפה או סידור הבית). וכן מותר לדעתו להעביר עציצים בעת מעבר דירה וכדו'. (ועי' בדבריו במנחת שלמה תניינא ב-ג). אולם הוא אוסר להוציא עציץ מחוץ לבית כשכוונתו להשביח את הגידולים שבעציץ. וכך פסק למעשה הרה"ג יעקב אריאל שליט"א (באהלי שדה עמ' 99) והוסיף שניתן גם להקל בהוצאה מכוונת של עציץ שאינו נקוב, אם כתוצאה מהשהות הממושכת בבית תיגרם פגיעה לצמחים שבעציץ.

למעשה:

א. מותר להוציא החוצה עציצים עם תחתית (עציץ שאינו נקוב) לצורך שטיפת הבית, סידור הבית וכדו'. אלא שרצוי להניחם על שביל או מקום מרוצף, בכדי שהענפים לא יהיו מעל הקרקע.

ב. מותר להוציא עציצים עם תחתית (עציץ שאינו נקוב) מחוץ לבית – אף לזמן ממושך – אם המטרה למנוע נזק מהצמחים כתוצאה מהשהות הממושכת בבית.

ג. מותר להזיז ממקום למקום עציצים הנמצאים מחוץ לבית, כשהם מנותקים מהאדמה (עציץ שאינו נקוב), אך רצוי שבשעת הנחתם נוף הצמח לא יהיה מעל אדמת הגינה.

ד. רצוי להימנע מלהזיז עציצים הנמצאים על הדשא בשעת כיסוח הדשא אם יש נקב בתחתיתם (עציץ נקוב), אך אם אין ברירה עדיף לגוררם על הדשא בלא להגביהם ולהניחם.

ה. מותר להעביר עציצים מבית אחד לבית השני (העברת דירה, קנייה ממשתלה וכדו') אף שבזמן העברתם הם מעל אדמה - והמחמיר להעבירם דווקא עם תחתית תבוא עליו ברכה.