פרחים לשבת הארץ

השאלה:

את ההתייחסות לפרחים בשביעית ניתן לחלק לשתי שאלות:

א. האם צריך לנהוג בהם קדושת שביעית? ב. האם מותר לקנות פרחים בכל מקום?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו-טבת תשס"ח

א. דיני קדושת שביעית בפרחים

1. פרחים שמגדלים אותם מתוך כוונה שיפיצו ריח – יש לנהוג בהם קדושת שביעית כמו בצמחי בשמים, וכשמדובר בצמחים חד-שנתיים שנזרעו בשביעית - יש בהם גם איסור ספיחים.

2. פרחים שיש בהם ריח אך נשתלו לשם נוי – יש המחמירים לנהוג קדושת שביעית, אך למעשה אין חובה לנהוג כך - ומותר לכתחילה להשתמש בהם כרגיל (אם נשתלו בשישית).

3. פרחים שגדלו במצעים מנותקים בתוך חממה, או בקרקע של "היתר מכירה" – אין צורך לנהוג בהם קדושת שביעית.

ב. רכישת פרחים בשביעית

1. פרחים הגדלים על שיחים רב שנתיים, שנשתלו בשביעית באיסור (לא בחממה במצע מנותק ולא בהיתר מכירה) - יש חיוב לעוקרם כדין חיוב עקירת אילן סרק שניטע בשביעית - לדעת הרבה פוסקים. אמנם רוב הפרחים ה"רב שנתיים" – נשתלו לפני השביעית.

2. פרחים חד שנתיים אף שנזרעו באיסור, אין חיוב לעקור אותם - לדעת הרבה פוסקים. אך יש המחמירים שלא להשתמש בהם כשידוע שנשתלו באיסור משום שנעברה בהם עבירה.

3. מגדלי פרחים שעובדים בשביעיתבאיסור מוגדרים בהלכה כ"חשודים על השביעית" – לפיכך אין לקנות מהם אפילו פרחים רב שנתיים או פרחים שנשתלו בשישית. יש לציין שכל מגדל שאין לו תעודה כשרות סיכויים רבים שהוא עובד באיסור – כיוון שלפי המצב כיום – (כחודש וחצי לאחר תחילה השמיטה) רוב מגדלי הפרחים עדיין לא עשו "היתר מכירה".

4. על מנת להימנע ממצבים גבוליים, מומלץ לקנות את כל סוגי הפרחים רק מחנות שבידיה אישורים מוסמכים שהמגדלים שמשווקים דרכה עובדים בשביעית בהיתר (שתילת שישית, מצעים מנותקים, או "היתר מכירה").