טיפול בעץ שמטרתו היא בעצם נוי לגינה - האם הוא מותר?

השאלה:

אני רב קהילה באדם. נשאלתי אתמול:

לאדם יש גינה, ובה יש עץ פרי. נאמר לי, שאם לא מטפלים בעץ (נדמה לי אפרסקים או משהו בסגנון), הפירות מתמלאים בתולעים, ואז הם נושרים והגינה נהיית מטונפת. טיפול כזה, שמטרתו היא בעצם נוי לגינה - האם הוא מותר? לא מדובר במישהו שלחוץ לאכול את הפירות. סיבת ההיתר היא הנוי של הגינה.

1. האם הבעיה המציאותית מוכרת?

2. האם הפתרון של ריסוס וכו' מותר? לכאורה, לא גרע מגיזום לנוי, שהוא קרוב למלאכה דאורייתא של זומר והותר, ואם כן, ק ו שיהיה מותר ריסוס. אלא שהשאלה היא איך יודעים שזה ריסוס לנוי ולא לאוקמי פירא

תודה מראש, יואב שטרנברג

התשובה

הרב דוד אייגנר | אלול תשע"ד

ב"ה

לכבוד הרב יואב שטרנברג

שלום ברכה,

בעיה זאת ידועה, למעשה לא ניתן להקל בדבר, מהטעם שכתבת, כיוון שפעולות לנוי שהותרו הן חידוש- אך הן מבוססות על מקרים אחרים שמתירים כמו אוסף זרדים לבהמתו או לכירתו, כי שם נאמר הטעם "בהמתו מוכחת עליו" או "כירתו מוכחת עליו" והפוסקים אמרו "גינתו מוכחת עליו". ואילו במקרה המדובר רק אחרי שייווצר לכלוך הדבר יובן.

לכן במקרה זה אין עצה אלא היא לנקות כשייווצר לכלוך.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב