עבודה בעיקר בתחום הגינון והחקלאות בשמיטה

השאלה:

שלום וברכה,

כיום אני מובטל ומחפש עבודה בעיקר בתחום הגינון והחקלאות שבזה יש לי ניסיון והשכלה.

1) האם יש יכולת לעבוד במשתלה שאינה מקפידה (במידה והם מוכנים להסדרים הילכתיים שלא דורשים מהם יותר מידי)?

2) קיבלתי הצעת עבודה להיות אחראי על השקיה של גינון ציבורי בעירייה .התפקיד הוא בגדול לפקח על הקבלני ביצוע, ולעקוב שכל ההשקיה תקינה. (אני מניח שיהיו משימות נוספות פה ושם ושגם אני אצטרך לפעמים לפתוח השקיה כשיהיה צורך)האם אני יוכל לעבוד בעבודה זו בשמיטה או שעלי לוותר מראש?

תודה מראש

התשובה

הרב יואל פרידמן | תמוז תשע"ד

לגלעד

שלום,

בהקשר לשאלה הראשונה ולגבי עבודה במשתלה שאינה מקפידה- יש לעשות הבחנה בין משתלה שמגדלת צמחים במצע מנותק שאז בוודאי המלאכות מותרות וגם אם הבעלים אינם שומרים תו"מ מכל מקום בוודאי אין בעיה. אם המשתלה היא רק חממה אך אין מגדלים שם במצע מנותק אזי יש לבדוק מה העבודות הנצרכות. ייתכן שאם אין לך אלטרנטיבה אחרת של עבודה, יש מקום לבחון ולהתיר במקרים מסוימים, אם התפקיד שלך הוא בעיקר פיקוח על עבודות של גויים וכדו'.

לגבי העבודה של פקח על ההשקיה , זה בוודאי מותר שכן ההשקיה היא מלאכה שהיא מותרת כשהיא נצרכת לקיום הצמחים ובוודאי כשתפקידו של המפקח שיעשו את ההשקיה רק במקומות הנצרכים ולא יבזבזו מים מיותרים.

בברכה וסליחה על העיכוב בתשובה,

יואל פרידמן