2שו"ת בענייני שמיטה

השאלה:

לפני מספר  ימים קבלתי עציץ נקוב קטן של קקטוס. העציץ הינו קטן מאד ולא יוכל להכיל את הצמח בעוד זמן קצר.

1.האם מותר לשתול את העציץ בחצר,או בעציץ גדול יותר? אם כן באיזה צורה?

2.מה מותר לעשות עם הצמח כדי שלא ימות וייבול.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | סיון-תמוז תשס"ח

תשובה:
פעולות אלו שתיארת תוכל לעשות רק בתוך בית, (אם אתם בקומת קרקע צריך עוד ניתוק בין העציץ והרצפה). הטוב ביותר להמשיך ולהשקות, ונראה שאחרי ראש השנה תוכל להעביר לאדמה).

שאלה:
1. יש לי אדנית מחוברת לבנין כלומר זה פשוט חלק בולט מהקיר החיצוני שאפשר לגדל צמחים. האם יש אפשרות לטפל באדמה על מנת לגדל שם צמחים חדשים .

2. האם אפשר לקחת ענף מעץ (עץ מאכל "גת") ולהשריש אותו ולנטוע בעציץ לא נקוב בתוך הבית ומה הדין לגבי "גת".

3. מבחינת תו"מ האם העלים שלו נחשבים כמו פירות (הרי לועסים את העלים)

תשובה:

1. אין לגדל במקומות אלו, כיוון שהאדנית היא חלק מהקרקע א"כ נחשבת להיות קרקע.

2. יש מקום להקל כשהדבר נצרך לקחת ענף גת בעציץ שאינו נקוב בתוך בית.

3. גת פטור מתרו"מ כי אין כאן גדר של אכילה.

שאלה:
יש לי גינת נוי. יש שטח דקרוטיבי שבה יש חצץ בצבעים שונים (מתחת לחצץ יש יריעה ורק מתחת ליריעה יש אדמה). אחרי החורף התחיל לצאת עשבים מבן החצץ שמשאיר מראה מגעיל לגינה. אני יודיע שמותר לקצר את העשבים הקטנים מעל פני האדמה אבל האם מותר להוציא אותן מהשורש?

תשובה:

כדאי לרסס ואז העשבים ימותו, לאחר מכן אפשר לגרף אותם או לעקרם

שאלה:

1. מול הבית שלי יש "שדה" שהוא הפקר, מידי פעם צומחים שם פרחי בר, ויש שם כמה עצים (יש גם עץ פרי). האם יש בעיה להשקות את השדה?! שמיטה..)

2. האם מותר לי לקטוף פירות מהעץ שבשדה?! ואם כן אשמח ותוכל להוסיף הסבר קצר לגבי הפרשת תרומות ומעשרות וכו´..

תשובה:
1. אם רואים שהצמחים נובלים ונפסדים נראה שאפשר להשקות שהרי כל הצלת אילן או צמח בשביעית הוא משל הפקר.

2. מותר לקטוף מהעץ שהוא הפקר ואין חיוב תרו"מ גם בשמיטה וגם בשאר השנים, שהרי עץ הפקר פטור תמיד מתרו"מ.

3. כל מה שכתבתי כפוף לכך שאמנם העץ הוא הפקר גמור.

שאלה:

אני רוצה לשתול נענע בעציץ. כיצד ניתן לעשות זאת לפי ההלכה? אני יכול לשתול אותו בעציץ,והעציץ יהי מנותק מהקרקע? העציץ יהיה בתוך בית, ואז אם יש נתוק בין הקרקע והעציץ וכמו כן יש בית גג ומחיצות, אפשר לשתול גם בשביעית!

תשובה:

צריך גם שהעציץ יהיה בתוך בית, ואז אם יש ניתוק בין הקרקע והעציץ וכמו כן יש בית גג ומחיצות, אפשר לשתול גם בשביעית.

שאלה:

אני עובד בגינון ועלו לי כמה שאלות שאני רוצה לברר:

האם מותר לקלטר גינות? (קלטרת זה הכלי ש"מאוורר" ומפורר את האדמה) עבדנו בגינה שהיינו צריכים להחליף את האדמה ולשים במקום חומר עם כל מיני דברים שמעשירים את הקרקע על מנת שיוכלו לשתול (לא אנחנו) - האם זה מותר? האם מותר לעקור צמחים בשלמותם? (כי מישהו אחר רוצה לשתול אותם) והבעיה הכי גדולה- אני עובד של מישהו שהוא גם דתי ודיברנו על הנושא של השמיטה והוא אמר לי שהוא שאל רב ואמרו לו שזה מותר, אבל תכלס אנחנו עושים הכל (כולל הכל) חוץ משתילה. האם יש לי על מי לסמוך בעניינים האלה?

תשובה:
1. קילטור בעיקרה היא פעולת נוי ולא מאווררת באמת את הקרקע, אולם כל פילוח קרקע אנו משתדלים לאסור, לכן לכתחילה אין לקלטר, אולם אם בעל הגינה מקפיד על נוי אפשר לקלטר.

2. אין להניח עפר או אדמה שמוכנה לזריעה בשביעית.

3. עצם העקירה לא נאסרה, אולם אסור לטעת במקום אחר, וכן אין לתת לחשוד שיטע בשביעית, אא"כ נוטע במקום שהוא על פי הלכה (היתר מכירה). אולם אין להפסיד פרנסה עבור זה, שהרי אתה רק עוקר והמוכר הוא בעל הבית שלך.

4. אינני יודע את הפרטים, אבל אפשר לעשות הרבה דברים אם יש היתר מכירה, אולם כשאין היתר מכירה אסור לעשות הרבה מלאכות. וצריך לכך הדרכה מיוחדת. אולי כדאי שתפנה את החבר למכון התורה והארץ, שיקבל הדרכה מפורטת. יצאו גם חוברות של משרד החקלאות אגף הנוי, שיש בהם הדרכות מפורטות.