שנת שמיטה

השאלה: שלום אדוני הרב
אני סטודנטית במכללת אשקלון במגמת כלכלה. המרצה לקורס שנקרא מנהג והלכה ביקש מאיתנ לעשות עבודה שמבוססת על תשובה של הרב של השאלות שלנו. אני מודה לך מעוד אם תוכל לענות לי בצורה מפורטת על השאלות שלי
1. איך משפיה שמיטה על כלכלת ישראל
2. האם שמיטה גורמת לעליית מחירים בשוק
3. מה עושים חקלאים בשנת שמיטה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 8:46:21 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הנני מצרף לך תמצית הרצאה של ד"ר חיים צבאן שליט"א.
המאמר פורסם באמונת עתיך מס´ 70.
ד"ר חיים צבאן
מצב החקלאות היהודית לקראת שמיטת תשס"ח
(יום העיון השנתי של מכון התורה והארץ באוניברסיטת בר אילן, ט"ו בשבט תשס"ו)

הקדמה:

החקלאות מייצרת מזון, מייצרת ערכים שבין אדם לאדמתו, מייצרת נוף סביבה. מזון אפשר לייבא, ערכים שבין אדם לאדמתו ונוף ואיכות סביבה - אי אפשר לייבא
מדברי ש"י עגנון נלמד על ערכים בחקלאות:
"משהתחילו הגשמים יורדים שוב לא פסקו מלירד לא ביום ולא בלילה. המים משיקים מלמעלה ולמטה על גגות בתינו ומתחת לבתינו, סוחפים כלים ומפילים בתים. אבל הבורות מתמלאים מים. וכבר יש לנו מים לשתות ואפילו לבשל את תבשילנו ולאפות את לחמינו וליטול את ידינו. ששה שבעה ימים ירדו גשמים, וכשפסקו התחילו חוזרים ויורדים. לבסוף פסקו הגשמים ונתפזרו העבים וזרחה החמה.
וכשיצאנו לחוץ ראינו כי האדמה משחקת בציציה ובפרחיה. ומקצה הארץ ועד קצותה באו רועים ועדריהם, ומן האדמה הרוויה עלה קול הצאן, ולעומתן ענו צפרי שמים. ושמחה גדולה הייתה בעולם. לא נראתה שמחה כזו. כל הכפרים שביהודה ושבגליל שבשפלה ושבהר העלו פרי תבואה וכל הארץ היתה כגן אלקים. וכל שיח וכל עשב העלה ריח טוב, ואין צריך לאמר תפוחי זהב. כנוה ברכה הייתה כל הארץ ויושביה כברוכי אלוקים".

א"כ החקלאות יוצרת נוף, סביבה, מזון וערכים בין אדם לאדמתו וקשה לדמיין את מדינת ישראל ללא החקלאות, את נופי בית שאן ללא המטעים וברכות הדגים ואת מרחבי השטחים המעובדים הפזורים בכל מקום.

בסוף הרצאתנו נשתדל לענות על השאלות הבאות:
מהי מדיניות משרד החקלאות ומדינת ישראל בשנים אילו ביחס לחקלאות ומהם התכנונים העתידיים? האם החקלאות נחשבת כמקור פרנסה בלבד או שיש בה ערך אמיתי להתיישבות? האם החקלאות מספקת עצמאות למדינת ישראל ואי תלות במדינות זרות בתחום המזון?

תעודת הזהות של החקלאות בארץ

משקל החקלאות במשק הישראלי

משקל התוצר החקלאי
בתוצר הלאומי הגולמי 1.4%
בתוצר העיסקי 2.0%

משקל המועסקים בחקלאות

מסך המועסקים 2.6%
מסך המועסקים הישראלים 1.6%

אפשר לומר שנתונים אלו שוליים למערכת החקלאות בארץ.

שימושי קרקע בישראל

שטח (אלפי קמ"ר) אחוז מסה"כ
מדינת ישראל 22,450,000 100%
שטח בנוי 2,000,000 8.9%
שטחים פתוחים 11,460,000 51%
פארקים טבעיים ויערות 3,470,000 15.5%
שטח מרעה 1,410,000 6.3%
שטח מעובד 4,110,000 18.3%

יש לנו כיום במדינת ישראל חצי דונם שטח חקלאי מעובד לנפש (לשם השוואה בסין ה´צפופה´ יש דונם שטח חקלאי מעובד לנפש)

קרקע ומים

• סך השטח המעובד (במליוני דונם)
- האפשרי, ללא מרעה טבעי 4.2
- המעובד בפועל 3.3

• סך השטח, המעובד בשלחין (במליוני דונם)
- בהשקיה 1.9
- בבעל 1.4

• סך תשומות המים בחקלאות (במיליארדי קוב) 1.1

מי קולחין:
מפעל חשוב שנעשה בארץ הוא השימוש במי קולחין (350 מליון קוב מים בקולחין.

התפלת מים:
תהליך התפלת המים יקרה מאוד בצורה קיצונית, (54 סנט למ"ק, בתוספת הובלה מ"ק יעלה כ2 ₪. בנתונים אלו אין גידול בארץ היכול להיות רווחי לחקלאי במחירי מים גבוהים כאלו.

כוח עבודה:

מועסקים בחקלאות בשנים
2000 עד 2005 - אלפים

בניגוד לרושם המוטעה, החקלאות במדינת ישראל נשענת הרבה מאוד על שכר עבודה יקר למדי. בעקבות כך מרחב האפשרויות של החקלאי הוא מצומצם מאוד, ורק גידולים שהם מאוד רווחיים אפשריים.
אך היתרון הגדול של החקלאות בישראל הוא הנתון הבא:
מספר המועסקים ברמה יציבה ואף בירידה. ההון הגולמי במצב יציב ואף בעליה אך הרמה הטכנולוגית תמיד בעליה. בניגוד לכל החוקים הכלכליים אשר עקומת הייצור בתחילתה בעליה, מתיישרת ולאחר מכן יורדת. בתחום החקלאות בארץ היא עולה כל הזמן. אם כך המסקנה מאוד ברורה: ערך החקלאות במדינת ישראל הולך ועולה כל הזמן. התפתחות והתקדמות זו נובעת מהמחקר והפתוח שבו מושקעים משאבים רבים, (דוגמא למחקר ופתוח מצויינים היו בחקלאות בגוש קטיף).

הייצור החקלאי בארץ:

תוצר, גורמים וטכנולוגיה בחקלאות

את רוב מזונינו אנו מייבאים מחו"ל, מייצרים בארץ מעט מאוד קלוריות וחלבונים. לא כלכלי לגדל על מים יקרים שיש בהם אנרגיה גידולים שאפשר לייבא מחו"ל הגדלים שם על מי גשמים. ולכן אנו מייבאים את כל הסוכרים, את כל סוגי השמנים (מלבד שמן זית), את כל המזון לבעלי חיים (שאנו מייצרים מהם ביצים, חלב, בשר בקר ובשר עוף).
אנו מייצרים בסה"כ כ 20% התצרוכת שלנו. תפוחי אדמה, ירקות ומקשה, פירות, חלב ומוצריו.

אחד הפלאים בחקלאות בארץ הוא ייצוא תפוחי אדמה ואנו כיום מייצאים אף לאירלנד שהיא ´אם´ התפוח אדמה. עיקרו של ייצור תפוחי אדמה בחבל הבשור ומשטחים של אגודה שיתופית עצמונה ת"ו, שטחים אלו נמצאים בנגב המערבי.
בתחום פרי ההדר כיום יש עדנה לענף אך באופן כללי הוא ענף המתקשה בתחרות העולמית.
היתרון הגדול של החקלאות בארץ הוא שאנו עוסקים בייצוא של חקלאות טרייה ומעובדת בקנה מידה גדול וכך הרווח של הייצוא מכסה את הוצאות הייבוא. ולכן הייצוא הוא הכרח שאנו חייבים לפתח כל הזמן.

המצרך קלוריות ליום אחוז
דגנים ומוצריהם 1,201 33.28%
*תפוחי אדמה ועמילנים) 126 3.49%
סוכר, ממתקים ודבש 215 5.96%
קטניות (כולל פולי סויה) 205 5.68%
*ירקות ומיקשה 175 4.85%
*פירות 211 5.85%
שמנים ושומנים 709 19.65%
בשר 364 10.09%
ביצים 47 1.30%
דגים 16 0.44%
*חלב ומוצריו 308 8.53%
משקאות 32 0.89%
סה"כ כולל 3,609 100%

התפלגות ערך היצוא החקלאי הטרי לענפי משנה עיקריים בשנת 2005 -
מיל´ שקלים, אחוזים

ייצוא מידע וטכנולוגיה:

אפיק שחייבים לקדם הוא ייצוא של תשומות חקלאיות לארצות אחרות כמידע, טכנולוגיה וכד´. לאחרונה ישנה עדנה לחקלאות בפתיחת אפיקים נוספים כגון ביו-דלק לרכבים מגידול תירס וקנה סוכר, ביו-דיזל לייצור שמנים לרכבים מגידול קיקיון, סויה וצמחים נוספים. נראה שיש פוטנציאל גדול בפתיחת אפיקים חדשים מרות שבארצנו צריך לחשוב על גידולים אחרים שיהיו משתלמים.

יצוא תשומות חקלאיות (ערך במיליוני $ שוטפים)

השינוי ב- % 2000-2001 2004 2003 2002
השינוי ב- % 2000-2001 מבנה (%) ערך מבנה (%) ערך מבנה (%) ערך
28 100 1,844 100 1,438 100 1,295
9 2.7 49.6 3.2 45.6 5.3 68.1 השקיה
19 2.8 50.9 3.0 42.7 2.9 37.9 פלסטיק
(2) 2.7 50.3 3.6 51.4 3.5 45.8 מזון ותוס´ בע"ח
46 0.8 14.9 0.7 10.2 0.8 10.6 בע"ח
(25) 0.8 14.7 1.4 19.5 1.1 14.2 ידע ותכנון
15 4.2 77.2 4.7 67.3 3.7 47.8 ציוד ומיכון
16 3.4 62.9 3.8 54.1 4.3 55.6 זרעים ושתילים
25 47.4 874.1 48.7 700.9 48.1 622.5 דשנים
45 34.6 637.9 30.5 438.5 29.9 386.8 כימיקאלים
50 0.6 11.7 0.5 7.8 0.4 5.7 חברות סחר

מדיניות משרד החקלאות:

על השאלה מהי מדיניות משרד החקלאות ומדינת ישראל בשנים אילו ביחס לחקלאות ומהם התכנונים העתידיים? אפשר לענות בוודאות שמדינת ישראל, למרות מה שנראה, תומכת מאוד בענף החקלאות וגישתה לענף מאוד חיובית.

האם החקלאות נחשבת כמקור פרנסה בלבד או שיש בה ערך אמיתי להתיישבות? וודאי שיש לחקלאות ערך אמיתי להתיישבות ואף מעבר לכך.

האם החקלאות מספקת עצמאות למדינת ישראל ואי תלות במדינות זרות בתחום המזון? לצערנו הרב לא. אנו תלויים בייבוא של 80% מהתצרוכת שלנו ולכן אנו חייבים לפתח ולהתקדם בייצוא תוצרת חקלאית וחייבים להתארגן באיסום ומחסנים לעת הצורך.