שטר מכירה פרטי

השאלה: שלום כבוד הרב, שאלתי לפני כמה שבועות לגבי גינה ביתית אצל משפחתי שעוד לא חזרו בתשובה באופן מלא. קודם כל ברצוני להודות לך על תשובתך. לצערי לאחר דיבור אל מול הרבנות הראשית לא הסכימו להביא לי את הטפסים היות וזה לא שטח חקלאי והם אמרו לי שלא מוכנים לעשות על שטח פרטי ביתי כמו במקרה הנ"ל. לפי הבנתי את הנושא, המכירה דרך הרבנות היא עדיפה מפני שזה מאןשר בהסכם עם המדינה שהרישום בספרי המדינה הופכת את המכירה לעוד יותר רשמית ופותרת מחלוקות מסוימות שהיו בשנים עברו אל מול הרבנות הראשית. לצערי היות ולאחר ניסיון מול הרבנות נראה שלא יתאפשר לי לעשות דרכם, האם שטר מכירה שלא נעשה על ידי הרבנות לגוי שיחתם באמצעות עדים כשרים זה פתרון נכון מבחינה הלכתית או שמא יש פתרון אחר. תודה רבה על כל העזרה כבוד הרב.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"א תמוז תשפ"א 12:51

בס"ד

שלום וברכה

נצטערתי לשמוע שהרבנות הראשית לא אישרה לך לעשות מכירה על שטח גינה שרצית להציל אחרים מעבירה. אולי תנסה לשלוח מכתב ללשכת הראשון לציון הרב יצחק יוסף שליט"א שהוא אחראי על השמיטה של שנת תשפ"ב.

בדבר שאלתך האם אפשר לעשות שטר מכירה פרטי, נראה לי שאמנם שטר מכירה של הרבנות הראשית עדיף, אבל כבר כתב הרב קוק (משפט כהן ) על פי דברי החת"ס (לעניין מכירת חמץ) שהיסוד הקובע הוא דין תורה וחוק המדינה איננו קובע להלכה, ובייחוד במקום שלמדינה אין נפק"מ ממונית במכירה זו. על כן נראה שאם תעשה שטר הלכתי למכירת קרקע לגוי הדבר בודאי יקל על האיסור שאם יעשו חלילה בני המשפחה.