שמיטה

השאלה: שלום 1. יש לנו ערסל התלוי בין שתי עצים בחצר משותף של הבנין. ביתי קיבלה מתנה ערסל נוסף. א. האם מותר לתלות את הערסל החדש בין 2 עצים בשנת השמיטה? ב. האם מותר לשבת / לשכב על ערסל התלוי בין שתי עצים בשנת השמיטה? ג. האם מותר לתקן אחד הערסלים אם נקרע, במהלך שנת השמיטה? 2. שתלנו כמה ימים לפני השמיטה, מספר שיחי ורדים מטפסים בחצר המשותף של הבנין, מתחת לחלון שלנו שבקומת קרקע. שתלנו לא רחוק מהם, גם זרעי ipomea שצמחו ומטפסים אף הם והתחילו לטפס על שיחי הורדים. הנחנו (גם לפני ראש השנה) רשתות הדליה כדי לכוון את הענפים לכיוון החלונות שלנו. מאז, השכנים התחילו לשפץ, הניחו חפצים בקרבת מקום לשיחים, טפטפו ביטון על אחד מהם, חלק מהענפים מתו, ונהיה קצת בלאגן. התפתחות שיחי הורדים כמעט נעצרה ובאחד השיחים לא נראה שם צמיחה בכלל. א. האם מותר לי להוריד את הענפים המתים בשנת השמיטה? ומה לגבי הענפים מכוסי הבטון (חלק מהם עיין חיים)? ב. האם מותר לי להפריד בין ענפי הipomea ו הורדים, כדי שניתן יהיה לעשות מעקב על התפתחות השיחים השונים? ג. האם מותר לי לכוון את הענפים לקראת רשתות ההדלייה, כדי שיצמחו לכיוון החלונות שלנו ולהרחיק אותם מהמעבר ומדירת השכנים והשיפוצים? ד. האם מותר לי להוסיף דשן, במיוחד עבור הורד שצמיחתה נעצרה? 3. לגבי שתילה בתוך הבית: א. האם מותר להנביט אבוקדו / ירקות שורש / עשבי טיפול / שעועית / זרעים שממקור היתר מכירה, בתוך הבית, כנהוג בשאר השנים פרויקט חינוכי לט"ו בשבט לילדים? ב. האם מותר לשתול זרעים מחו"ל בעציץ בתוך הבית (שענפיו קטנים מרדיוס העציץ ושיש לו צלחת מתחת)? ג. האם מותר לשתול פקעות פרחים באופן דומה ואם כן, מאיפה אשר לקנות פקעות שהם מותרות? ד. אם כן - באיזו אדמה להשתמש? תודה רבה

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ד שבט תשפ"ב 9:37

שלום וברכה

א. מותר להשתמש בעצים עם הערסל כפי שרוצים גם בשמיטה

ב. מותר לגזום ענפים מתים

ג. אין לכוון את צמיחת הענפים כדי לגרום להצמחה, אך מותר למנוע מהם להפריע במעבר , חלונות וכד'

ד. אין לדשן את הורד. כעת הוא נכנס לתרדמה חלקית

ה. מותר לזרוע ולשתול בתוך הבית בתוך עציצים, עם כל סוגי המצעים בתנאי שיש חציצה בין הצמחים ונופם לקרקע. רצוי בקומה ראשונה להניח צלחת גדולה מתחת לעציצים .

בברכה

מוטי שומרון