הלוואה שנעשתה אחר כתיבת הפרוזבול

השאלה:

כשרוצים שהלוואה תישמט בשביעית – האם צריך להלוותה רק אחר כתיבת הפרוזבול?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

עפ"י תקנת חכמים בכתיבת הפרוזבול נחשבות כל ההלוואות שנעשו עד כה - כמסורות לבית-דין, וממילא הן נחשבות כגבויות. פשוט הדבר שאין משמעות לפרוזבול בנוגע להלוואות שניתנו לאחר כתיבתו, היות והלוואות אלו לא נמסרו לבית הדין לגבייה והן תושמטנה בשביעית. אולם באותה מידה ניתן להלוות סכום כסף עוד לפני כתיבת הפרוזבול, ובפרוזבול לציין במפורש שהפרוזבול אינו כולל חוב זה, מכל סיבה שהיא. במעשה זה מצהיר הכותב שחוב זה אינו נמסר לבית-דין, והוא יישמט בסיום השמיטה.