פרוזבול בין נערים או אנשים שאין להם קרקע

השאלה:

ע"פ הבנתי קיומו של פרוזבול מצריך שללוה תהיה קרקע של 4 אמות רבועות, כך שכאשר אין לו המלווה מקנה לו וכך מופיע בחלק משטרי הפרוזבול.
כיצד עושים פרוזבול כאשר אין קרקע לא בבעלות הלווה וגם לא בבעלות המלווה, כגון נערים שלוו אחד מהשני או אנשים שסמוכים על שולחן אביהם וכדומה?

בנוסף (שאלה תיאורטית), אם יש למלווה קרקע של 4 אמות בלבד. האם הוא יכול להקנות את אותה קרקע למספר לווים?

אודה לרב שיפרט בנושא זה בצורה רחבה ופשוטה מכיוון שאינני מבין בדברים אלו.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

לצערי אינני יכול להאריך, מכיוון שאנו בימים שבהם צרכי עמך מרובים, וכידוע גם באתרים אלו אין אפשרות להאריך.

הצורך בקרקע הוא נובע כדי שיהא מלוה רגיל שיש לו ד' אמות. ויש אומרים שהצורך בקרקע שיהא כבר כגבוי (עיין גיטין לז ע"א, רש"י ותוס', ובשאר הראשונים). הקרקע היא אפילו שאולה או שכורה או עציצים שיש להם נקב, וזה דבר מאד לא מצוי שלא יהיה ד' אמות ללוה, ועל כן יש שלא הקפידו להקנות ד' אמות, ויש שחששו בכל אופן והקנו. גם לנער אם יש לו בית משלו, כגון: מקום בישיבה, אולפנא וכדו' הרי זה בעל קרקע וכותב עליו פרוזבול. ובמקרה שאין כלום יכול המלווה להקנות לו ד"א משלו. ואפשר להקנות אותם ד"א לכמה אנשים.

עיין שבת הארץ פ"ט הי"ט שם ביארנו את כל השיטות בשאלה זו.

כתיבה וחתימה טובה.
הרב יהודה הלוי עמיחי