שמיטת כספים מאפשרת ריבית?

השאלה:

שלום רב

כידוע המלוה סוכם כסף אסור לו להחזיר למלוה יותר ממה שלווה בגלל איסור ריבית.
1. האם אחר שנת שמיטה יכול הלוה (למרות שלא חייב) להחזיר יותר מסכום ההלוה, היות והחוב נשמט והחזרת הקרן היא רק משום לפנים משורת הדין?
2. האם המלוה יכול לעשות פרוזבול בתנאי - שאם הלוה לא מחזיר והוא יצטרך לדרוש ממנו אז זה פרוזבול, ואם הלוה יחזיר לבד או סכום יותר גדול אז זה לא פרוזבול (ובכך לא יהיה איסור ריבית).

בתודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כסליו תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

ידוע שגם אסור לתת ריבית כמתנה (מלבד ת"ח), על כן לא נראה להקל.
על פי הנאמר לעיל גם הצעה זו לא יישימה.

כתיבה וחתימה טובה
הרב יהודה הלוי עמיחי