שמיטת כספים על חוב לצרכנייה

השאלה:

האם חובת שמיטת כספים חלה גם על חובות לבעל הצרכנייה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

קנייה בהקפה לא אמורה להיות נשמטת באופן סתמי (עפ"י דרשת הסיפרי דברים פיסקה קיב), ויש מהמפרשים שאף נתנו טעם לדין זה (עי' פיהמ"ש לרמב"ם שביעית פ"י מ"א, מלבי"ם דברים ראה פיסקה קכח, ועוד). אולם כיום ברוב המקרים בעלי הצרכניות שמוכרים בהקפה קובעים מועד מוסכם לפירעון. במקרה אלו גם קנייה בהקפה נחשבת להלוואה חודשית אשר חלים עליה דיני שמיטת כספים (שו"ע חו"מ סי' סז סעי' לט).

לפיכך הקניות של החודש הלועזי שמועד התשלום החודשי שלהם יחול בסוף החודש עוד לפני סוף השמיטה, תחול עליהם שמיטת כספים בכ"ט באלול תשע"ה, באם הקונה לא ישלם את חובו בזמן. לעומת זאת קניות של החודש הלועזי שלאחריו שמועד התשלום שלהם יחול לאחר השמיטה - לא תחול עליהם שמיטת כספים בכל מקרה, משום שמועד הפירעון שלהם יחול רק אחר השמיטה.