שמיטת כספים

השאלה: יש לי גמ"ח הלוואות.
לא ערכתי פרוזבול
יש בכוונתי לשמוט את החובות ללווים בגמ"ח.
האם עלי להודיע להם שאני שומטת את החובות.
והאם אני רשאית לומר להם שהם עדיין יכולים להחזיר את ההלוואה בתור צדקה/מתנה לגמ"ח.

תודה על המענה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 5:03:04 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

גמ"ח באופן עקרוני איננו משמט ואין חיוב לעשות פרוזבול, והחוב הוא חוב גם לאחר השמיטה, אלא שיש חוששים בכך, אבל באופן עקרוני אין שמיטת כספים בגמ"ח, ועל כן לא נראה שאת מקיימת בשמיטת החובות מצוות שמיטת כספים. אם את רוצה לשמט את צריכה להודיע להם אני רוצה לשמט, כאשר בעצם את לא משמטת אלא נותנת להם מתנה את הכספים. ואם המציאות היא שאת נותנת מתנה בודאי שיכולים הם לתת לך מתנה נגדית, אבל משעה שאת מודיעה שאת נותנת מתנה את הכספים הרי שאין עליהם חובה להחזיר, שהרי זה כלל מי שמוחל על חובו.

בברכת כתיבה וחתימה טובה