היתר מכירה - שליח לדבר עבירה - תשע"ה

השאלה:

בשנה השמיטה הקודמת הוכנסו מספר שיפורים בביצוע היתר המכירה.
בין השאר כתב הרב זאב וייטמן:
"שינוי משמעותי היה בכך שהמכירה נעשתה ישירות בין המינהל ובין הקונה... ולא באמצעות ייפוי כוח של המוכרים לרבנות על מנת שזו תבצע את המכירה בשמם... "

האם גם השנה נעשתה המכירה ישירות ללא שליח? מנוסח השטר המופיע באתר  http://shmitaisrael.co.il , נראה שהנוסח חזר לשיטה הקודמת בה בעלי הקרקע נותנים ייפוי כח לרבנות לבצע את המכירה במקומם.

אודה לך אם תבהיר את הנקודה הזו שלה השלכות מעשיות לגבי התייחסות להיתר מכירה בדיעבד למי שבדרך כלל לא סומך עליו.

בכבוד רב

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אין חשש לשליח לדבר עברה כי אין שום עברה במכירה לשנתיים שהיא גם לשם חזוק ההתישבות היהודית ובכדי למנוע התרחבות החקלאות הנוכרית
האם לפי שיטת המכירה הישירה שאתה מציע עליה כותב החזו"א שניתן לסמוך עליה האומנם שוללי היתר המכירה אכן סומכים עליה?
א"כ לשם מה לקנות את כל אדמות החקלאים ולמכור את כולן יחד, האם יש כאן יותר גמירות דעת?..
עכ"פ הרבנות עשתה שתי מכירות אחת ע"י שליח והשניה ע"י מכירה ישירה והתנתה שאיזה מהן שמועילה היא תחול