זמן חלות קדושת שביעית בצמחי-ריח רב-שנתיים

השאלה:

מהו שלב הגידול הקובע את קדושת שביעית בצמחי ריח רב שנתיים הגדלים בגינה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

כידוע, בפרחים או צמחי-ריח חד-שנתיים הגדלים בגינה הביתית – נוהגים בהם קדושת שביעית אם הם נקטפו בשביעית  (בהגדרה ההלכתית: לקיטה).

כמו כן פרחי ריח שיש להם גזע רב שנתי, קדושת השביעית חלה עליהם אם הם מתחילים להוציא ניצנים בשביעית.

לעומת זאת, בצמחי-עלים ריחניים שגזעם הוא רב שנתי, קיים ספק בהלכה מהו השלב שעל-פיו ניתן לקבוע אם לנהוג בהם קדושת שביעית; האם עפ"י צמיחת הענפים, או עפ"י צמיחת העלים (קטיף שביעית פ"ו יד 2 והע' 29, משפטי ארץ פרק טו סעי' י). ויש שנקטו בפשטות ששלב יציאת העלים הוא הקובע (ראה שו"ת משנת יוסף ח"א סי' כד).

יש לציין שאף שבצמחי-ריח רב שנתיים ניתן לצרף מספר ספקות להקל, הנטייה למעשה היא שיש לנהוג בהם קדושת שביעית. במיוחד שבחלק מהצמחים הללו (כגון: רוזמרין) מקובל כיום להשתמש גם לצורך תיבול מאכלים, שאז אין ספק שיש לנהוג בהם קדושת שביעית.